Coronavirusul chinezesc s-a extins și în Italia, provocând în ultimele 48 de ore 4 decese și peste 200 de cazuri de îmbolnăviri, iar situația tinde să capete proporții pe zi ce trece, mai ales că nu există un vaccin care să pună capăt epidemiei. Având în vedere că mulți dintre compatrioții care locuiesc în zonele afectate își doresc să revină în țară, riscul ca bacteria ucigașă să ajungă în România sporește semnificativ, motiv pentru care autoritățile au început deja demersurile pentru prevenirea infectării populației.
Concret, Ministerul Sănătății a transmis în cursul zilei de luni, 24 februarie, o listă cu sfaturi, 10 la număr, pe care cetățenii sunt îndemnați să le urmeze pentru a diminua riscurile de contactare a noului virus denumit științific COVID-19. Potrivit comunicatului publicat pe site-ul instituției, igiena personală este un aliat de nădejde împotriva agentului patogen răspândit la nivelul întregii lumi, astfel că trebuie să ne spălăm mâinile cu săpun sau dezinfectant pe bază de alcool.
Totodată, având în vedere capacitatea bacteriei de a rezista pe diverse suprafețe, este indicat ca acestea să fie curățate periodic cu dezinfectanți chimic ce conțin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Cât despre produsele venite din China, Ministerul Sănătății informează că acestea nu prezintă risc de contaminare cu temutul coronavirus. În cazul în care acuzați simptome specifice febrei, sau v-ați întors din China ori din regiunile europene aflate în carantină, specialiștii vă sfătuiesc să apelați imediat numărul de urgență 112.
„Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%”.
„Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată”.
„Dacă aveți infecție respiratorie acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel, de preferat, de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă, în momentul în care tușiți, vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact”.
„Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază că folosirea medicamentelor antivirale poate preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană”.
„Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanți ce conțin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande”.
„Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus (o călătorie recentă în China sau zonele în carantină din Europa, cu simptome respiratorii).
De asemenea, utilizarea măștii de protecție „ajută și limitează răspândirea virusului, dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta”.
„Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe. Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19)”.
„Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă între 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China, sau zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile, sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantina din Europa, de mai puțin 14 zile, și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare”.
„În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici, pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie”.