Ministerul Sănătății a anunțat, miecuri, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Palatul Parlamentului, că dorește modernizarea sistemului național de transfuzie sanguină.
Având în vedere că în ultimii ani în România numărul donatorilor de sânge a scăzut drastic, iar acest fapt se răsfrânge mai ales asupra pacienților, ministrul Victor Costache cere schimbări radicale.
Victor Costache, alături de experți români și străini din domeniul medical transfuzional, au discutat despre situația sistemului, despre îmbunătățirea și eficientizarea activității de transfuzie, dar și despre necesitatea schimbării legislative urgente în domeniu.
Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Sănătății, toți participanții la dezbatere au fost de acord cu faptul că sistemul trebuie restructurat și modernizat pentru îmbunătățirea accesului pacienților la sânge, produse și derivate din sânge.
Se va demara rapid modernizarea centrelor de transfuzii sanguine, deoarece interesul pacienţilor din România primează şi nu putem asista la dezbateri fără să luăm nicio decizie între timp. În planul de investiţii pot să vă anunţ că sunt prevăzute deja 30 de milioane de lei numai pentru modernizarea centrelor de transfuzie în 2020. Trebuie făcute angajări, trebuie plătite orele suplimentare, există resursele bugetare, trebuie deschise sâmbătă şi duminică. Vom vedea planul de soluţii al experţilor din domeniu. Ne dorim schimbarea legislației în domeniu în beneficiul pacienților noștri”, a precizat ministrul Sănătății.
Contactat de FANATIK, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, George Gănescu, a subliniat și el, la rândul lui, nevoia de modernizarea a sistemului.
Având in vedere importantă centrelor de trasfuzii cât și colectarea de plasma discuția de ieri a fost foarte importantă mai ales ca a adus toți actori la aceiași masa.
Cred ca este o prioritate pentru România medrnizarea centrelor de transfuzii și creșterea atât a resurselor financiare cât și a celor umane. In același timp discuția pentru colectarea de plasma cred ca trebuie sa continua care și propunerea pentru parteneriatul public privat pentru ca pacienții din România au nevoie la tratamentul salvator de vieții cu imunoglobuline care se obține din plasma fracționată.
Trebuie sa intram in acest circuit de colectare a plasmei și începem colectarea plasmei in România”, a declarat Gănescu.