Mii de locuri de muncă vor fi desființate, conform anunțului făcut de ministrului Finanțelor. Inițiativa acestui lucru îi aparține lui Eugen Teorodovici; inițiativă cu care a fost de acord și premierul Viorica Dăncilă. Restructurările la stat erau în plan de ceva vreme. Pe data de 2 noiembrie, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au discutat despre acest subiect cu ministrul Finanțelor. Mai clar, se analiza tot ce ține bugetul anului viitor, luând în considerare și o rectificare a bugetului. Potrivit spuselor lui Eugen Teorodovici, aparatul bugetar are nevoie de o reformă pentru o mai bună funcționare. ”Cred că e de bun simţ să te gândeşti (la o reformă a aparatului bugetar – n.r.) pentru că ne dorim cu toţii o administraţie şi centrală, şi locală eficientă. Asta înseamnă să ai oameni nu foarte mulţi, exact cât trebuie, mai bine plătiţi sunt deja, legea există şi, ca să fie mai eficienţi, repet, cât trebuie. Nu unul munceşte şi trei pe lângă el stau”, a declarat Ministrul Finanțelor.
Totodată, la sfârșitul lunii octombrie, Teorodovici a semnalat o problemă legată de prezența unor companii care nu-și justifică prezența în România. Ba mai mult, ministrul Finanțelor a declarat că este momentul pentru a spune stop acestei structuri încărcate. ”Sunt multe, foarte multe companii pe care dacă le luăm la mână şi discutăm despre fiecare în parte, ce rol are şi dacă se justifică prezenţa ei astăzi în România, o să vedeţi că nu găsim niciun argument pro, ci doar împotrivă. Din păcate, ani de zile s-au încărcat aceste structuri şi cred că e momentul să spunem stop şi nu doar stop şi, în sens invers, reluăm procesul”, a precizat Eugen Teorodovici.
Potrivit declarațiilor lui Teodorovici, este vorba atât despre posturile bugetare, cât și despre cele nebugetare. Așadar, în urma eliberării administrației, primul pas pentru această tăiere a constat în desființarea a 4.143 de posturi, dintre care 3.276 doar de la ANAF. De asemenea, la 21 de ministere va fi o dizolvare care constă în tăierea a 870 de posturi.