Guvernul condus de Ludovic Orban s-a reunit, joi, într-o ședință specială, pentru a aproba mai multe proiecte importante, printre care amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme.
Guvernul Orban s-a întrunit, joi, în cadrul unei ședințe speciale, la care a luat parte și Nelu Tătaru, ministrul desemnat pentru conducerea Ministerului Sănătății, chiar dacă nu apuse să depună jurământul.
„Este un moment greu, contez pe ajutorul tuturor. Este o provocare pentru România. Suceava rămâne deosebită. Pentru a limita ce este acolo contez pe ajutorul dumneavoastră”, a spus Nelu Tătaru.
„Mâine dimineață voi veni la Ministerul Sănătății”, a adăugat Ludovic Orban. „Am fost personal să pipăi cele 200.000 de kituri de testare, marfa a ajuns în București. Deci se pot testa 200.000 de cetățeni”, a mai spus Orban.
În cadrul ședinței, ministrul Economiei a declarat că o firmă din România va începe de săptămâna viitoare să producă măști de protecție.
„Am vorbit cu prima companie mare privată care va începe producția de măști, produce deja combinezoane. Va produce 150.000 măști/zi și din 15 arilie va produce 16-17 milioane de măști pe lună.
I-am comunicat că vrem să contractăm integral producția. Sper ca săptămâna viitoare să avem primele 150.000 de măști produse în România”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei.
Executivul a anunțat că este pregătit să dea o ordonanţă de urgenţă care permite amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme, pentru o perioadă maximă de nouă luni. Florin Cîțu a anunțat în cadrul ședinței că proiectul este deja pregătit, așa cum a fost el discutat și cu președintele Iohannis.
„La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârşitul acestui an.
Suntem convinşi că până atunci economia îşi va reveni, oamenii îşi vor reveni şi atunci lucrurile vor intra cu mult mai uşor într-o normalitate”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.
Florin Cîțu a declarat că va introduce pe ordinea de zi și o OUG ce privește scutirea de TVA pentru importul de medicamente și echipamente, pe perioada stării de urgență în România.
Guvernul anunță și o ordonanță de prelungire a valabilității voucherelor de vacanță, ce expirau în mod normal în mai 2020. Ministrul Economiei a propus a valabilitatea lor să fie prelungită până în mai 2021, însă premierul a spus că se mai gândește dacă va lăsa această dată.
În cadrul înâlnirii Executivului s-a discutat și despre agricultura din România, afectată de criza de coronavirus. În acest context, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a declarat că nu este indicată plafonarea prețurilor la raft, întrucât ar afecta și mai mult producătorii autohtoni.
„Plafonarea prețului la raft este o prostie. Stăm cu fiecare filieră la masă și îi determinăm ca marja de profit să o stabilim de comun acord până trece această criză.
Sunt produse deficitare, cel puțin la carnea de porc, unde producem doar 30% din consum, pesta porcină a decimat fermele mari. Atunci când va fi nevoie să intervenim prin măsuri de sprijin să încurajăm acele sectoare cu deficit”, a spus Adrian Oros, ministrul Agriculturii.
„Mesajul pe care trebuie să îl transmiteți va fi cel de creștere a producției”, a completat Orban.