Spitalul Județean Suceava este în aceste zile epicentrul epidemiei de coronavirus din România. Pe lângă cele 181 de cadre medicale infectate, comunicatele Grupului de Comunicare Strategică prezintă din oră în oră noi decese din Zona Z Suceava.
Luni, 30 martie, 13 persoane au fost raportate drept decedate la Suceava, dintr-un singur foc. Toate cele 13 persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 80 de ani au fost internate în Spitalul Judetean de Urgență Suceava, in mai multe sectii, după cum urmează:
nefrologie, boli interne, chirurgie plastică, gastroenterologie. Decesele au fost înregistrate în perioada 22- 29 martie 2020.
Sub protecția anonimatului, un medic de la Spitalul Județean Suceava a arătat cu degetul modul eronat în care situația este gestionată de către autorități.
„Se văd rezultatele unei politici greșite. Decesele nu se produc în prima sau a două zi de contaminare, ci în 15-17 zile de la infectarea cu coronavirusul.
E posibil să fi fost contaminați în urmă cu o săptămâna sau două. Din cauza problemelor de testare, multe decese au fost etichetate că insuficiente respiratorii și nu au fost clasificate drept coronavirus”, a declarat medicul la România TV.
Premierul României, Ludovic Orban, a recunoscut că momentan în țara noastră există probleme organizatorice ale sistemului medical dar și o lipsă de dotare a spitalelor.
Cu toate acestea, Orban se declară optimist că țara noastră nu va ajunge asemeni Italiei sau Spaniei, pentru că măsurile luate de autorități au fost bune.
„În Spania astăzi sunt 85.000 persoane diagnosticate pozitiv. În Franța sunt 44.500 pozitiv, în Germania 64.000 pozitiv. În România la ora 14 erau pozitiv 1.952 de persoane. Referitor la capacitatea de diagnosticare, am pornit la capacitate redusă pe care am mărit-o gradual, azi există validate 35 de centre la care există aparate”, a explicat Orban.