Calendarul ortodox îl prăznuiește pe data de 14 noiembrie pe Sfântul Apostol Filip. Acesta era originar din Betsaida Galileii și a fost cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de catre Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
Sfântul Filip, întâlnindu-l pe Natanael, i-a zis: „Am gasit pe Cel despre Care a scris Moise in Lege si prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret“ (Ioan 1-45). După Înălțarea Domnului la cer, Sfântul Filip a propovăduit credința creștină în Asia. Documente descoperite recent atestă faptul că Sf. Ap. Filip l-a însoțit pe Sf. Ap. Andrei în Schitya, Dobrogea de astazi, pentru a face cunoscut cuvântul lui Dumnezeu.
În acest sens, prof. univ. dr. Emilian Popescu afirma: „In cercetarile mai noi s-a ajuns la concluzia ca Sf. Ap. Filip poate fi asezat langa Sf. Ap. Andrei ca misionari pe pamant romanesc si, de aceea, pentru noi romanii ziua aceasta este tot asa de importanta ca si aceea dedicata Sf. Ap. Andrei.”
Sfântul Apostol Filip, prăznuit pe 14 noiembrie în calendarul ortodox, a avut parte de o moarte tragică. Mergând la Ierapoli, Sfântul Filip va fi târât pe pământ de elini pe toate ulițele cetății iar gleznele îi vor fi sfereduite. Apoi este pironit pe o cruce de lemn cu capul în jos, unde își va face ultima rugăciunea și își va da sufletul în mâinile Creatorului. Astfel trecu Sfântul Apostol la Ceruri.
Iar de îndată ce Filip își dădu duhul, pământul se înfricoșa precum ar fi fost însuflețit, scoțând un glas înfricoșător și despicându-se în două înghiți foarte mulți păgâni. Restul care au supravietuit, îngenunchiară de teamă în fata lui Vartolomeu și a Sfintei Mariamni, care erau spânzurați. Astfel, dezlegându-i pe aceștia de pe lemn, au călcat pe calea cea dreaptă, spre învîâăturile lăsate de Hristos. După toate acestea, rămășițele Sfântului Apostol Filip au fost îngropate cu cinste.
Mormântul Apostolului Filip a fost descoperit în orașul antic Hierapolis, cunoscut astăzi sub numele de Pamukkale, localizat în provincia Denizli, din regiunea de sud-vest a Turciei.