Un „convoi al Unirii” a pornit din Sighetul Marmației spre Alba Iulia. Oamenii au luat-o la pas spre orașul în care s-a înfăptuitit, în urmă cu 100 de ani, Marea Unire a României. Acest convoi adună oameni de toate vârstele.
Anul Centenar a inspirat Consiliul Județean Maramureș, care a gândit un proiect prin care adună oamenii pentru a parcurge p distanță de 300 de kilometri pe jos. Punctul de pornire este Sightul Marmației, iar destinașia finală este Alba Iulia. Convoiul Unirii a pornit joi, 22 noiembrie, iar până pe 1 Decembrie ar trebui să ajungă la Alba Iulia, pentru a participa la parada organizată de Ziua Națională a României.
Oamenii din convoi sunt îmbrăcați în portul tradițional, iar în drumul lor fac mici popasuri pentru a se odihnii. De-a lungul drumului sunt români care se alătură „delegației”, iar aceștia sunt primiți cu urale, steaguri și aplauze.
„Despre “convoiul Unirii” care a pornit din Sighetu Marmației și va parcurge, începând de joi, 22 Noiembrie, distanța de 300 de km până la Alba Iulia, pentru a ajunge la parada care va fi organizată de Ziua Națională a României in Anul Centenar a auzit deja întreaga țară.
Un proiect gândit de Consiliul Județean Maramureș și finanțat de Comitetul Interministerial pentru Centenar, aflat sub cupola Ministerului Culturii și Identității Naționale, a ajuns să fie unul dintre cele mai apreciate inițiative gândite pentru anul în care aniversăm 100 de ani de la Marea Unire.
Maramureșenii și românii din dreapta Tisei, care s-au alăturat delegației ce a pornit spre Alba Iulia sunt primiți cu urale, cu steaguri și aplauze prin toate localitățile prin care ajung.
La finalul celei de-a treia zi, “Convoiul Unirii” a fost primit in Gâlgău, de foarte mulți localnici veniți să îi vadă cu ochii lor pe “moroșenii” plecați să parafeze “unirea cu țara”.
Momente impresionante și la Gâlgău, acolo unde s-au evocat faptele strămoșilor noștri petrecute cu 100 de ani in urmă, iar unde cei mai mici au înțeles că nimic nu este mai presus de iubirea de țară. În dimineața zilei de duminică, căruțele și-au continuat drumul spre Dej, unde reprezentanții Maramureșului au avut parte de o altă primire spectaculoasă.
Proiectul inedit demarat de Consiliul Județean Maramureș a ajuns să fie urmărit și apreciat la o scară tot mai largă, iar localnicii care știu că alaiul va trece prin localitățile lor îi așteaptă cu brațele deschise, cu pâine și sare, dar și cu momente artistice și pline de patriotism”, scrie pe pagina de socializare Maramureș Centenar.