În semn de protest față de legea privind eliminarea pensiilor speciale, atât magistrații Curții de Apel, cât și cei ai Tribunalului București, au decis să judece doar cazurile de extremă urgență și să amâne toate celelalte procese. Așa se face că dosare în care sunt implicați, spre exemplu, Mircea Sandu sau Dan Voiculescu, au primit noi termene.
Concret, procesul fostului președinte al Federației Române de Fotbal a fost amânat pentru data de 28 februarie, potrivit deciziei pronunțate de instanța de judecată la ultimul termen, cel de vineri, 31 ianuarie. „Conform Hotărârii adunării generale a judecătorilor nr. 2 din 21.01.2020 se suspendă pe o perioadă nedeterminată activitatea de judecată, începând cu data de 22.01.2020”, se arată în motivarea Tribunalului București.
Mircea Sandu a fost trimis în judecată în iunie 2019, împreună cu soția sa, Elisabeta, pe motiv că în octombrie 2009, ar fi primit mită 200.000 de euro de la avocații Ioana și Andrei-Valentin Sfîrîială, cu scopul de a le acorda acestora două contracte de asistență juridică din partea FRF. În urma acestor înțelegeri, cei doi apărători ar fi obținut, conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, foloase materiale în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro.
Dosarele de corupţie nu sunt singurele amânate din cauza grevei magistraților. Și procesul prin care Crescent Cipru se judecă cu ANAF pentru suma de 100.000 de euro confiscată pentru recuperarea prejudiciului lui Dan Voiculescu a fost amânat pentru data de 19 martie.
Tăierea pensiilor speciale ale magistraților și procurorilor, ca urmare a legii adoptate în Parlament, a dus inclusiv la amânarea procesului în care fostul locotenent colonel al Serviciului Român de Informații (SRI), Dan Dragomir, este anchetat pentru fapte de corupție. Un nou termen de judecată pentru acest dosar a fost fixat în data de 13 februarie, când instanța urmează să o audieze și pe soția sa, Zoica Dragomir.
Completul de 2 judecători alcătuit din magistraţii Ciprian Ghiţă şi Ovidiu Richiţeanu nu a putut ajunge la o concluzie comună, motiv pentru care a fost constituit un complet de divergenţă. Astfel, în dosar a intrat un al treilea magistrat, Mariana Constantinescu, care va trebui să încline balanța.
Conform procurorilor DNA, pe vremea când era ofiţer activ al SRI, Dragomir i-ar fi pus în vedere omului de afaceri libanez Rami Ghaziri că este monitorizat de colegii săi de la Direcţia de securitate economică din cadrul SRI. În schimbul „serviciilor” sale, fostul locotenent colonel a pretins și a primit ulterior o mită de aproape jumătate de milion de euro.