Premierul Ludovic Orban a discutat cu ministrul Muncii Violeta Alexandru căreia i-a cerut să modifice Noua Lege a Pensiilor pe motiv că în momentul de față există numeroase nedreptăți în sistem, iar anumite categorii de oameni sunt discriminate.
Ludovic Orban i-a cerut ministrului Muncii să modifice actuala Lege a pensiilor. Liberalul este de părere că această lege conține foarte multe nedreptăți și a mai adăugat că actualul Guvern este pregătit să-i aducă legii îmbunătățiri, dar numai după alegeri.
„Există foarte multe nedreptăţi în sistem, provocate de diferite reglementări care au creat avantaje nedrepte pentru anumite categorii, sunt discriminări. Suntem pregătiţi să îmbunătăţim legea pensiilor după alegeri, atunci când va exista o majoritate solidă care să sprijine guvernul”, a spus Ludovic Orban, relatează antena3.ro.
De asemenea, premierul a mai precizat că pensiile românilor vor crește la 1 septembrie 2020 așa cum este prevăzut în Noua Lege a Pensiilor, dar nu a spus și cu cât se vor majora acestea. Ludovic Orban a declarat că banii pentru această majorare sunt prevăzuți în bugetul de stat.
„Pensiile vor creşte, noi am prevăzut banii în legea bugetului de stat, sigur că trebuie să urmărim evoluţia economiei şi să facem prognoze realiste. În legea bugetului de stat, au prevăzut banii necesari pentru aplicarea majorării pensiilor”, a adăugat premierul la România TV, potrivit sursei menționate.
Valoarea punctului de pensie s-a majorat la 1 septembrie 2019 și a crescut de la 1.100 lei la 1.265 lei. Următoarea majorare a punctului de pensie urmează să aibă loc la 1 septembrie 2020 odată cu o creștere masivă a pensiilor de 40%.
„La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…).
Excepție fac pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167”, adică șase luni mai târziu, se precizează în textul respectivei legi.
Totodată, potrivit documentului dacă după recalculare va rezulta o pensie mai mică decât cea plătită/cuvenită, se va păstra cel mai avantajos cuantum. În plus, pensia recalculată nu trebuie să fie mai mică decât nivelul pensiei minime.