Ludovic Orban, despre acordul verde european: „Cărbunele este condamnat ca resursă energetică”

Ludovic Orban a vorbit la o întâlnire cu mediul de afaceri de la Palatul Victoria despre noua politică a Comisiei Europene legată de reducerea emisiilor de carbon, așa-numitul Green Deal, cunoscut drept „acord verde european”.

Orban susține că acordul este o provocare pentru țara noastră și susține că va afecta domeniul energetic. Mai mult, șeful executivului a arătat că există riscul să pierdem 40% din capacitatea de producție, în contextul în care cărbunele nu va putea fi folosit drept resursă energetică.

Ludovic Orban vorbește despre „acordul verde european”

Ludovic Orban a spus că trebuie găsite soluții pentru producerea de energie verde: „Va trebui să obţinem resurse pentru a ne atinge obiectivele, pentru că, cel puţin în domeniul energetic, există riscul să pierdem până la 40% din capacitatea de producere, dacă ei vor vor considera combustibilii fosili ca neutilizabili.

Oricum, cărbunele este condamnat ca şi resursă energetică, iar aici gândirea pe care trebuie să o avem pe termen nu foarte lung, aproximativ orizontul 2030, să găsim soluţii de producere a energiei care să diminueze emisiile de gaze care generează efecte de seră„, a declarat miercuri premierul Ludovic Orban.

Ludovic Orban a mai transmis că în ceea ce privește fondurile europene, Guvernul urmărește ca absorbția acestora să fie descentralizată: Faţă de ce avem astăzi, propunem înfiinţarea a trei Autorităţi de Management şi, de asemenea, descentralizarea absorbţiei fondurilor pe Agenţii de Dezvoltare Regională, unde, practic, vor funcţiona Autorităţi de Management aferente fiecărei Agenţii de Dezvoltare Regională, pentru a simplifica procedura pe absorbţie pe dezvoltarea regională”, a afirmat premierul, potrivit hotnews.ro.

Ce presupune noul „acord verde european”

Prin noul acord verde european, așa-numitul Green Deal, Comisia Europeană urmărește reducerea emisiilor de carbon de 55% până în anul 2030 şi de  a asigura neutralitate până în 2050.

Urmează negocieri dure între instituțiile europene și statele membre atât cu privire la măsuri, cât și la rațiunile financiare.

Pentru viitorul exerciţiu multianual (2021-2027), Comisia Europeană intenționează să aloce 35% din Fondul European de Dezvoltare Regională 35% „pentru obiectivul numărul 1 care înseamnă specializare inteligentă, inovare, cercetare, soluţii inteligente, smart city, digitalizare”, a mai spus liderul executivului.