Lovitură în plin pentru toți românii care stau la bloc. Se schimbă regulamentul de conviețuire!

Toţi locatarii unui bloc vor trebui să adopte şi să respecte, din luna septembrie, un regulament al imobilului prin care se stabilesc regulile de comportament. Acesta va fi valabil pentru cei care locuiesc în clădirea respectivă, dar și pentru toți ceilalți care intră în clădire.

Regulament de comportament pentru conviețuirea în blocuri

Noua legislaţie privind asociaţiile de proprietari, adoptată anul trecut, stabileşte că toţi proprietarii din condominii trebuie să adopte, până în luna septembrie 2019, un document scris cu privire la regulile şi condiţiile de folosinţă a părţilor comune ale condominiului şi normele de conduită şi bună vecinătate dintre proprietari, numit regulament al condominiului.

Regulamentul condominiului este definit ca fiind documentul de ordine interioară al asociaţiei de proprietari care conţine totalitatea instrucţiunilor, normelor, regulilor care stabilesc şi asigură ordinea şi buna funcţionare a unui condominiu. Modelul de regulament de bloc a fost publicat recent de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) în dezbatere publică.

Regulament de convietuire la bloc vine cu reguli stricte

Cine inundă, plătește

Astfel, sunt trecute în respectivul regulament chiar și regulile care se pot apleca, de exemplu, în cazul în care un locatar îl inundă pe un alt locatar, caz foarte des întâlnit printre oamenii care locuiesc la bloc. Regulamentul menționează: „Dacă proprietarul unei locuinţe ori al unui spaţiu cu altă destinaţie provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligaţia să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparaţii, încondiţiile legii”, scrie în regulament.

O altă speță poate fi folosită pentru cei care pun stăpânire pe uscătoria blocului în care locuiește. „Fiecare proprietar/locatar poate folosi, în condiţiile legii şi acordului de asociere, atât spaţiul care constituie bunul principal, cât şi părţile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalţi proprietari şi fără a schimba destinaţia clădirii”, se menționează în regulament.

Nu doar proprietarii și chirieșii sunt obligați să respecte regulamentul respectiv. “Toţi proprietarii, precum şi chiriaşii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament”, se precizează într-un act normativ publicat recent. Încălcarea regulamentului însă nu va putea fi sancționat în niciun fel!