Liviu Dragnea cere să fie eliberat de îndată. Ar fi putut ieși mai devreme de la închisoare dar „preţul era România!”

Liviu Dragnea a încercat din nou, joi, că-i convingă pe pe cei de la Instanța Supremă să-l elibereze de îndată, motivând că a fost condamnat pe nedrept, de un complet de judecători declarat de CCR nelegal.

Liviu Dragnea se declară nevinovat

Aflat în fața instanței, Liviu Dragnea și-a motivat contestația de executare declarând că nu a fost respectată legea, iar completul de 3 judecători care l-a condamnat a fost constituit nelegal. Totodată, fostul lider al PSD a precizat că nu dorește să iasă cu orice preț din închisoare, însă se consideră în continuare nevinovat.

„Am crezut şi încă mai cred că un om poate fi condamnat de o instanţă cu respectarea legii. CCR a zis clar că completurile de 3 sunt nelegale şi nu se poate vorbi de un proces echitabil şi de o hotărâre corectă la mine, indiferent de procedurile adoptate.

S-a spus că vreau să ies cu orice preţ din închisoare. Nu vreau să ies cu orice preţ şi cred că stau nevinovat. Puteam să plătesc, dar nu am vrut să fac compromisuri”, a declarat Liviu Dragnea, conform Mediafax.

Odată terminată pledoaria, fostul șef al PSD a declarat la ieşirea din sala de judecată, că prețul la care se referea „ era România!”.

Condamnarea lui Dragnea, dată de un complet nelegal

Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în mai 2019, în dosarul legat de angajările fictive de la DGASPC Teleorman.

Fostul lider al Patridului Social Democrat a formulat, în cererea care a fost depusă la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţie la executare.

„Din Decizia CCR nr 417 din 03.07.2019 rezultă indiscutabil că sentinţa penală prin care contestatorul a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate şi pe care acum o execută strict în temeiul acestei sentinţe (devenite definitive prin respingerea apelurilor pe latură penală) a fost pronunţată de un complet nelegal constituit, adică de o instanţă care nu este prevăzută de lege, cu violarea dreptului la un proces echitabil”, se arată în cererea depusă la ICCJ.

„Contestatorul (…) nu exercită vreo cale (ordinară sau extraordinară) de atac împotriva hotărârii definitive de condamnare, nu pune în discuţie temeinica şi/sau legalitatea sau autoritatea de lucru judecat ale hotărârii penale definitive de condamnare, ci solicită exclusiv eliberarea sa imediată, ca urmare a publicării oficiale a deciziei CCR care constituie o impiedicare la executare”, se mai arată în cererea respectivă.