Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Pro România, Victor Ponta, şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate.
Semnatarii scrisorii către Renate Weber, Avocatul Poporului, susțin că ordonanța are efecte imediate asupra drepturilor electorale ale cetățenilor.
”Ordonanţa încalcă prevederile constituţionale sub aspectul nerespectării exigenţei constituţionale referitoare la necesitatea asigurării stabilităţii normelor juridice în domeniul electoral. (…) Este esenţial ca reglementarea modificărilor şi completărilor aduse sistemului electoral, de amploarea celor edictate de către Guvern, să fie realizată, potrivit art. 73 din Constituţie, prin lege organică adoptată în cadrul dezbaterilor parlamentare. (…) Prin modificările şi completările aduse, Guvernul legiferează în materie electorală în sensul stabilirii regulilor de desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate, însă fără un suport motivaţional legat de existenţa unei situaţii politice reale în acest sens. Potrivit preambulului ordonanţei, motivarea adoptării acesteia este ‘criza politică existentă actuală şi impactul negativ al acesteia asupra activităţii Parlamentului şi Guvernului, însă fără prezentarea concretă a circumstanţelor care, în opinia Guvernului, ar fundamenta respectiva concluzie”, se spune în textul scrisorii.
Cei trei șefi de partid susțin că nu există o justificare a urgenței cu care a fost adoptată reglementarea și, în plus, se schimbă cadrul de desfășurarea a scrutinului cu mai puțin de un an înainte fapt ce contravine jurisprudenței CEDO și recomandărilor Comisiei de la Veneția.
Tot astăzi, Comisia juridică a Senatului a respins ordonanța de urgență a guvernului care reglementa organizarea alegerilor anticipate. Decizia a fost luată cu 8 voturi ”pentru”, aparținând reprezentanților PSD, UDMR și ALDE, și 3 ”împotrivă”, exprimate de senatori ai PNL și USR.
Amendamentul pentru respingerea actului normativ a fost depus de către UDMR. Anterior, președintele Comisiei, Șerban Nicolae (PSD), a cerut reprezentantului Guvernului să prezinte avizele care ar fi fost necesare adoptării OUG în Guvern.
„Există un document semnat de ministerul de Interne privind această inițiativă legislativă? Avizul Consilului Legislativ este? Nu am nevoie de persoane care nu știu parcursul acestei OUG. Eu propun să respingem proiectul de OUG și există un amendament al UDMR în acest sens. Motivarea este lipsa avizului Consilului Legislativ care invocă o decizie a Curții Constituționale care spune nesolicitarea avizului CL duce la neconstituționalitatea OUG și a hotăririlor de Guvern„, a spus senatorul.
Luni, Biroul Permanent al senatului a decis ca ordonanța să fie dezbătută în Parlament în regim de urgență astfel că membrii Comisiei juridice s-au pronunțat astăzi, iar mâine va ajunge pe ordinea de zi a plenului.
După ce se vor pronunța senatorii, actul normativ va fi trimis la Camera Deputaților care este forul decizional.