Curtea Constituțională a României ia în discuție, miercuri, sesizarea opoziției privind Legea sistemului public de pensii. Decizia care va fi luată de CCR este una importantă pentru milioane de români, care așteaptă lămuriri de la instanță.
Sesizarea a fost depusă la CCR de PNL și USR, nemulțumite că legea pensiilor ar institui o discriminare nejustificată între persoanele cu dizabilități care ar urma să primească pensie. Cele două partide mai spun că sunt neconstituționale și dispozițiile din actul normativ care condiționează dreptul la pensie al românilor de achitarea de către angajator a contribuțiilor reținute angajatului prin stopaj la sursă.
„Dispoziţia criticată prin prezenta sesizare de neconstituţionalitate, cuprinsă în dispoziţiile art. 25 alin .(1) din Legea privind sistemul public de pensii adoptată de Camera Deputaţilor la data de 20 decembrie 2018, este următoarea: ‘contribuabilii la sistemul public de pensii sunt cei care datorează şi plătesc, după caz, contribuţia de asigurări sociale, conform Codului fiscal”, reclamă PNL și USR, în sesizarea depusă la CCR.
„Plata contribuţiilor către bugetul de asigurări sociale nu este în sarcina salariatului, viitor titular al dreptului la pensie, ci este o sarcină fiscală ce incumbă strict angajatorul, iar instituţia care verifică corectitudinea şi îndeplinirea sarcinii fiscale prin efectuarea plăţilor pentru contribuţiile reţinute de la angajat, de către angajator, este Agenţia Naţională de Administrare Fiscală”, se mai spune în textul sesizării.
Liberalii și cei din USR trag și concluzia: „Prin urmare, cei care au obligaţia de a calcula, reţine, declara şi plăti contribuţiile de asigurări sociale sunt plătitorii de venituri, angajatorii, conform Legii 227/2015 privind Codul fiscal, şi nu salariatul, titular al dreptului la pensie”.
Curtea Constituțională a României a decis astăzi că legea pensiilor este parțial neconstituțională, ceea ce înseamnă că actul normativ se va Întoarce în Parlament pentru a fi reexaminat. CCR s-a pronunțat astfel în urma sesizării depuse de PNL și USR anul trecut, imediat după votul din Camera Deputaților.