Legea pensiilor a primit undă verde din partea senatorilor, însă, ce majorări prevede? Așadar, la votul din Comisia de Muncă din Senat, nu se făcuseră schimbări semnificative față de varianta propusă de Guvernul României, iar asta pentru a nu exista riscul ca această lege să devină imposibil de aplicat. Cu toate acestea, pe data de 19 noiembrie, după o altă dezbatere a pensiilor, s-a convenit doar asupra modificărilor propuse la textul legii, dar nu s-a putut vota dacă aceasta va trece ori ba de Camera Deputaților din cauza lipsei de cvorum.
Și, cu toate că și acum situația pare să fie similară, legea pensiilor aflându-se în momentul în care votul stă pe umerii Camerei Deputaților, cei care vor lua decizia finală, acum par să fie mai multe șanse de reușită. În privința modificărilor de atunci, au fost înregistrate șase voturi pentru și 3 abțineri. De altfel, acesta a fost și un moment speculat de tribuna sălii: ” Dat fiind faptul că majoritatea colegilor de la PSD au părăsit sala, o să vă rog să dăm un vot pentru a vedea dacă mai există cvorum de şedinţă. 27 de senatori prezenţi. Ne pare rău, la punctul 15 chiar era o lege importanta, Legea pensiilor. E mare păcat că PSD nu a stat să susţină această iniţiativă legislativă. Declar şedinţa închisă”, a afirmat senatorul PNL Alina Gorghiu, în timpul dezbaterilor.
Așadar, raportându-ne tot la un moment din trecut, acum o lună Executivul a aprobat proiectul noii legi a pensiilor, lucru care va avea un impact, în 2019, de 8,4 miliarde de lei. În schimb, în 2020, ar urma să ajungă la aproximativ 25 de miliarde de lei. Totodată, majorările prevăzute de acest proiect de lege vor ajunge la un procent de 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Cu această ocazie, ministrul Muncii a ținut să asigure populația că nicio pensie aflață în plată nu va scădea.