Legea pensiilor a primit raport favorabil în Camera Deputaților, dar a suferit modificări majore! Cel mai important amendament adoptat de comisie constă în scăderea stagiului de cotizare minim e la 15 ani la 10 ani pentru oamenii care doresc să-și cumpere stagiul de cotizare pentru perioade de timp de 5 ani.
”Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puţin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială.
În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, după cum prevede articolul adoptat.
Un alt amendament constă în încadrarea persoanelor cu grad de handicap grav în categoria celor care pot ieși la pensie după un stagiu mai mic. Este vorba de un timp de 11 sau 8 ani. Inițial, în textul construit de Guvern și adoptat de Senat, doar nevăzătorii erau incluși în acest segment.
Ministrul Munci, Marius Budăi, a afirmat luni, 10 decembrie, că avem nevoie de o astfel de lege pentru a repara inechitățile care au fost până în acest moment. ” Sunt de părere, şi eu şi colegii mei, că avem nevoie de o astfel de lege pentru a repara inechităţile care au fost până acum şi pentru a încerca să respectăm acel principiu, acel pilon principal al acestei legi şi anume contributivitatea.
Ca elemente de noutate pe această lege, vorbim de contributivitate şi trebuie să avem la muncă egală, la prestaţii egale, să avem aceeaşi pensie, să terminăm cu aceste inechităţi dintre contributivitate egală şi în funcţie de momentul ieşirii la pensie să avem diferite cuantumuri”, a spus ministrul, în fața deputaților.