Vârsta de pensionare a polițiștilor și militarilor ar putea crește de la 45, la 50 de ani, după ce un senator social-democrat a declarat că lucrează la un astfel de proiect de Lege. Acesta vrea să îi scoată la pensie mai târziu pe poliţişti şi militari, iar sindicaliștii din domeniu au reacționat imediat: vom avea poliţişti bătrâni şi gardieni de penitenciare obosiţi, dacă se întâmplă legea va fi adoptată.
Senatorul social-democrat Liviu Brăiloiu propune ca militarii si politistii sa lucreze mai mult, iar ca exemplu a venit cu cazurile din Belgia, Franţa şi Germania, unde cadrele militare ies la pensie cel mai devreme la 52 de ani. Un argument în plus este și numărul mic de angajați din țara noastră.
”Nu este normal ca un personal civil să iasă la pensie la 62-65 de ani şi personalul militar la 38-40. Înteleg, sunt condiţii grele de muncă, dar şi în viaţa civilă sunt sectoare de activitate cu condiţii mult mai grele”, spune deputatul PSD.
Proiectul de Lege i-a necăjit şi mai mult pe poliţişti şi gardienii de la penitenciare. Zilele trecute au protestat în faţa Parlamentului ca să afle senatorii şi deputaţii că sunt nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă. Acum mai au un motiv de a protesta, respectiv creșterea vârstei de pensionare. Supăraţi, îi acuză pe politicieni că nu ştiu cât de grea şi solicitantă este munca din Apărare.
Sorin Dumitrașcu, expert penitenciare: ”Nu putem să lucrăm în cârje, să ne ducem cu bătrâni să asigurăm ordinea publică, nu putem să ne ducem cu bătrâni care să lucreze într-un penitenciar”.
Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor, este supărat căp nu s=au purtat discuții cu polișiștii. ”Era necesară o discuție cu noi, cu sindicatele, pentru că ei nu înțeleg sistemul, sau măcar să negociem”.
Senatorul social-democrat Liviu Brăiloiu s-a gândit și cum să-i motiveze pe polițiști să mai rămână în cadrul serviciului. Acesta propune ca oamenii legii să primească compensaţii două procente în plus la pensie, pentru fiecare an lucrat în plus.