România va primi un ajutor de 500 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, în lupta pentru combatarea coronavirusului. În total, Comisia Europeană a aprobat peste 1.4 miliarde de euro care vor fi „investiți” în 7 țări, printre care și România.
Concret, reprezentanții Comisiei Europene au aprobat marți, 17 martie, „un pachet de investiții în valoare de peste 1,4 miliarde EUR din fonduri UE în 14 proiecte mari de infrastructură din 7 state membre, și anume Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, Portugalia, România și Spania”.
„Proiectele acoperă mai multe domenii-cheie, cum ar fi mediul, sănătatea, transportul și energia, pentru o Europă mai inteligentă și cu emisii scăzute de carbon. Acestea reprezintă o investiție masivă pentru a stimula economia, pentru a proteja mediul și pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor și bunăstarea socială”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei.
Așadar, România va beneficia de această sumă în vremuri de criză pentru a asigura accesul populației la apă curată și asistență medicală.
Conform Comisiei Europene, fondurile au fost alocate astfel:
”De aceste investiții vor beneficia peste 400.000 de persoane din sud-vestul României. precum și prevenirea contaminării apelor subterane în județul Suceava, de care vor beneficia 220 000 de locuitori. Apoi, UE va investi 47 de milioane EUR din Fondul european de dezvoltare regională pentru a îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor medicale în regiunea de nord-est. Datorită acestei investiții, care va fi în beneficiul a 90 000 de locuitori, pacienții vor primi un tratament de înaltă calitate, iar numărul deceselor și al dizabilităților pe termen lung va fi redus”, se mai arată în comunicat.
Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme, a justificat măsura luată de Uniunea Europeană.
„În vremuri care pun greu la încercare continentul nostru, este esențial ca politica de coeziune să își mențină rolul de a sprijini economia în beneficiul cetățenilor. Adoptarea de astăzi a proiectelor majore demonstrează că finanțarea UE și, în special, politica de coeziune oferă rezultate concrete, ajutând regiunile și orașele să devină un spațiu mai sigur, mai curat și mai confortabil pentru locuitori și întreprinderi. În momentul în care Comisia Europeană, statele membre și regiunile își unesc forțele, putem obține rezultate importante”, a explicat Ferreira.
În restul țărilor, împărțirea banilor s-a făcut în funcție de alte priorități. În Croația, de exemplu, 119 milioane de euro vor fi investiți pentru „îmbunătățirea rețelei feroviare”, 37 milioane de euro vor ajunge în Cehia pentru „o aprovizionare cu energie mai fiabilă și mai eficientă”, în timp ce Ungaria va primi 48 milioane de euro pentru „creșterea siguranței în caz de inundații și îmbunătățirea gestionării durabile a apei”.