Există multe scenarii apocaliptice lansate în ultimii ani în spațiul public și, deși multe dintre ele au fost desființate de oamenii de știință, mai există încă unele care dau fiori chiar și savanților. Unul dintre ele se referă la inversarea polilor magnetici ai Pământului. Chiar dacă poate părea ceva desprins din SF-uri, acest fenomen este cât se poate de real, iar urmările ar putea fi devastatoare.
Cunoscută și sub numele de inversiune geomagnetică, inversarea polilor magnetici ai Terrei este un fenomen care s-a produs de 183 de ori în ultimele 83 de milioane de ani. Ultima oară, a avut loc acum 780.000 de ani, însă specialiștii nu pot spune cu exactitate la ce interval se declanșează și cât durează ca acest fenomen să se finalizeze. Unii cercetători sunt de părere că ar dura în jur de 7000 de ani pentru ca inversarea să fie completă.
Cauzele acestei anomalii nu sunt pe deplin cunoscute. Tot ce se știe este faptul că nucleul de metal topit al Pământului, aflat într-o mișcare continuă, generează un câmp magnetic planetar, care acoperă Terra și o protejează de radiațiile cosmice. Inversarea începe atunci când acest câmp devine mai slab și continuă pe un interval de mii de ani, până când magnetismul Terrei ajunge la un punct minim. Acela este momentul când polii se inversează complet, procesul se încheie, iar câmpul magnetic revine la intensitate maximă.
Mai multe studii au încercat, de-a lungul timpului să ofere o explicație clară pentru producerea acestei inversări. Astfel, fizicianul Richard A. Muller susține că acest lucru nu este spontan, ci că poate să fie provocat fie de elemente externe (un impact puternic asupra scoarței terestre) sau de elemente interne (deplasarea plăcilor continentale în mantaua Pământului, ca urmare a acțiunii plăcilor tectonice în zonele cu falii de dimensiuni mari). Cu toate acestea nu există dovezi clare care să arate o corelare între aceste elemente și inversările produse de-a lungul timpului.
În ceea ce privește consecințele inversării polilor magnetici ai Pământului, nici aici nu există un consens clar în lumea savanților. Multe voci din rândul cercetătorilor susțin că efectele ar fi unele catastrofale, iar unii oameni de știință vorbesc chiar despre extincții în masă. Aceste ipoteze pornesc de la faptul că particulele de radiații care sunt blocate de centura protectoare a Terrei ar pătrunde în atmosferă după slăbirea câmpului magnetic.
Există teorii care spun și că în perioada în care are loc inversiunea geomagnetică, dispare complet câmpul magnetic, ceea ce ar însemna ca vânturile solare să lovească din plin Pământul. Absența magnetismului ar duce la furtuni geomagnetice, care ar duce la perturbări grave asupra sistemului de energie electrică.
Cu toate acestea, sunt și savanți care spun că au căutat eventuale urme ale unor catastrofe care ar fi putut să se producă în timpul unei inversări, însă nu au descoperit nimic îngrijorător. Cert este că cercetările cu privire la impactul asupra unui astfel de fenomen al biosferei continuă, iar până când se va stabili un consens, nicio variantă nu este de abandonat.