Categorie:

Inspecția Judiciară: Eliminarea pensiilor de serviciu nu are o justificare obiectivă. Cât plătește statul pentru pensiile speciale ale magistraților

Judecătorii şi procurorii din cadrul Inspecţiei Judiciare au declarat că proiectul de eliminare a pensiilor speciale încalcă “brutal” independenţa judecătorilor, precum și mai multe articole din Constituţie şi prevederi ale CEDO.

“Proiectul în cauză încalcă brutal principiile independenţei judecătorilor”

Inspecția Judicară a adoptat un punct de vedere legat de proiectul ce prevede eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați, informează AGERPRES.

“Proiectul în cauză încalcă brutal principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor, consacrate şi garantate de articolele 21, 44 (3), 53, 124 (3), 125 şi 126 (1) şi 139 din Constituţia României, precum şi de art. 6 (1) din CEDO;

nesocoteşte deciziile CCR nr. 2/2000, 57/2000, 120/2007, 85/2009, 375/2000 şi 873/2010”, spun reprezentanții Inspecției Judiciare.

Mai mult, judecătorii și procurorii IJ au declarat că o astfel de lege ar încălca nu doar Constituția, ci și prevederile CEDO.

Eliminarea pensiei speciale pentru magistrați nu are o „justificare obiectivă şi rezonabilă”

„Disimulează realizarea unei exproprieri simulate, contrară principiului constituţional din art. 44 (3) din Constituţie şi art. 1 (1) din Protocolul 1, adiţional la CEDO, echivalând cu o ‘privare nelegală de proprietate’;

nu are o ‘justificare obiectivă şi rezonabilă’ pentru o asemenea limitare şi dispune arbitrar o ‘reducere substanţială a nivelului pensiei de natură a afecta substanţa dreptului de proprietate şi a dreptului la compensaţie ca beneficiar al sistemului de asigurare de bătrâneţe’, după toate interdicţiile, incompatibilităţile şi îngrădirile în exercitarea profesiei de judecător”, a adăugat Inspecția Judiciară.

Conform magistraților din cadrul inspecției Judiciare, proiectul de eliminare a pensiilor speciale încalcă prevederile art. 53 din Constituţia României.

Astfel, măsura înlăturării pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor nu poate fi calificată ca o măsură cu caracter provizoriu/temporar, ci doar ca “un experiment abuziv în raport cu autoritatea judecătorească”.

În semn de nemulțumire față de proiectul de lege ce prevede abrogarea pensiilor speciale, mai multe instanţe au decis să îşi suspende activitatea în sălile de judecată, începând de miercuri, 22 ianuarie.

Abrogarea pensiilor speciale, printre care și cele ale magistraților, va fi dezbătută de Camera Deputaţilor pe 28 ianuarie, în cadrul unei ședințe extraordinare.

În luna decembrie a anului trecut, statul român a plătit 3.878 de „pensii de serviciu” privind statutul procurorilor și judecătorilor, valoarea medie a unei astfel de pensii fiind de 18.716 lei, din care 17.409 lei a fost suportată direct de la bugetul de stat.

Pe lângă acestea, alte 1.800 de pensii de serviciu în plată au fost virate în decembrie 2019, acordate personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și Parchetelor, cu o valoare medie de 4.439 de lei, dintre care 2.525 de lei de la bugetul de stat.

Așadar, totalul persoanelor care beneficiază de pensii speciale acordate unor angajați din sistemul judiciar este de aproximativ 5.700 de persoane suma totală plătită fiind de  plătiți circa 970 de milioane de lei, respectiv peste 200 de milioane de euro.

Ca o comparație, pensia medie în România, stat care are de plătit 4,6 milioane de pensii, a fost în decembrie 2019 de 1.373 de lei.