În data de 1 martie încep Babele, așa că iată tradițiile și superstițiile legate de zilele Babei Dochia. Poveștile din bătrân spun că așa cum ne este ”baba” pe care o alegem de 1 Martie, așa ne va merge tot anul. De menționat este că sunt doar nouă babe care pot fi alese în perioada 1-9 martie. Potrivit credinței populare, legenda Babelor este asociată cu Baba Dochia, ce este responsabilă de venirea iernii.
Din data de 1 martie și până pe 9 martie, ea începe să-și lepede cojoacele treptat, semn că vremea devine tot mai călduroasă. Anul începea, în calendarul străvechi, în același timp cu prima zi a lunii martie, așa că babele reprezintă un nou început, însă și lupta dintre iară și primăvară, lucru care duce la o instabilitate semnificativă a vremii.
Baba se alege în funcție de data nașterie ori după dispoziție. Iar, dacă ziua de naștere este formată din două cifre, ele se adună. Deși semnificația acestora s-a pierdut de-a lungul vremii, s-au păstrat multe obiceiuri și în prezent. În popor se spune că după zilele schimbătoare ale Babei Dochia ar urma nouă zile mult mai blânde, care se numesc Zilele moșilor.
De asemenea, tradiția populară precizează că Zilele Babei semnifică un etalon pentru restul anului, astfel că, dacă vremea este frumoasă și însorită, vom avea parte de un an bogat, iar dacă nu,vom fi supărați și mohorâți. Tradițiile legate de babe diferă în funcție de zonă.
În Muntenia sunt 12 babe, nu 9 precum în restul țării, în Maramureș se obișnuiește ca în primele zile ale lunii martie să se bată ușile, pentru ca iarnă să plece și din cele mai mici colțișoare ale casei, făcând astfel loc unui alt anotimp, în timp ce în Ardeal babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricoase din acea zonă.