În ce condiții se poate declara epidemie de gripă în România. Bilanțul morților a ajuns la 28

În ce condiții se poate declara epidemie de gripă în România și care este bilanțul victimelor! Gripa a ajuns din nou un subiect pe agenda publică, iar autoritățile încep să își pună un semn de întrebare asupra ipotezei de epidemie . România își numără victimele lăsate în urma virusului gripal.


UPDATE. 28 de oameni au fost ucişi de gripă până acum în România, conform datelor de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. S-au luat măsuri de prevenţie în spitale, şcoli şi grădiniţe. Dascălii au primit recomandare de la Inspectoratele Școlare să facă trierea epidemiologică în școli, după ce numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant.


UPDATE. Bilanțul gripei este unul alarmant! Numărul deceselor a ajuns la 23, după cum a confirmat Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Este vorba despre trei femei, una în vârstă de 43 de ani din județul Prahova, una de 76 de ani din București și ultima, de 51 de ani, din Gorj.


20 de morți a lăsat în urmă gripa, iar ultima victimă este un bărbat de 68 de ani din Galați, care a decedat sâmbătă la Spitalul Județean din oraș. Toate cele 20 de victime au avut ceva în comun: nimeni nu a fost vaccinat contra virusului gripal. 

Este sau nu epidemie de gripă în România! Încă se numără victimele lăsate în urma virusului gripal

În ce condiții se poate declara epidemie de gripă în România. Bilanțul morților

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a vorbit despre condițiile în care ar trebui să fie delarată situație de epidemie. Vaccinarea populației este încă eficientă, dar întrebarea vine dacă mai are sens să se facă acum, punctează Sprina Pintea, spunând că a discutat cu specialiștii în acest sens.

Nu avem epidemie de gripă, dar suntem în pragul de a o avea, spune Sorina Pintea. Direcțiile de Sănătate Publică și Ministerul Educației a primit deja un set de măsuri pe care trebuie să le ia. Aceste măsuri au fost stabilite împreună cu specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică, iar în afara vaccinului gripal, care este cel mai sigur mod de protecție, trebuie să mai respectăm câteva măsuri de igienă: evitarea aglomerației, părinții să își țină copii bolnavi acasă, iar în școli să aibă loc un triaj epidemiologic (constatarea de către un specialist dacă un copil prezintă simptomele unei răceli sau nu). În plus, spitalele ar trebui să limiteze vizitele, a mai adăugat Pintea.

În România, în acest moment, sunt zone în care virusul gripal circulă mult mai intens: Constanța, București și zona de Vest a țării. Cu toate acestea, în toate județele au fost raportate cazuri de gripă. Specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică spun că: dacă într-o săptămână numărul de cazuri diagonosticate depășește numărul de cazuri estimate, atunci se poate vorbi despre o săptămână epidemică. iar dacă trei săptămâni la rând acem săptămână epidemică, atunci se declară epidemie, a explicat ministrul Sănătății.

„Am discutat deja cu distribuitorul, există un număr de vaccinuri care poate fi asigurat săptămâna viitoare și o să vedem dacă mai e necesară depășirea acestui număr de vaccin”, a spus Sorina Pintea, asigurând că vaccinarea făcută acum încă se poate dovedi eficientă.