Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, la Radio România Actualități, că mai mulţi producători din România vor primi aprobare pentru producţia de biocid şi materiale sanitare, iar autorităţile iau în calcul redeschiderea Hexi Pharma, transmit News.ro.
”Fiecare producător român care ştie că poate, are capacitatea să producă biocid, de exemplu cum este Farmec Cluj, cum este inclusiv Chimcomplex Borzeşti, mai nou, care are stocuri de hipoclorit de clor, poate primi aprobarea de la Ministerul Sănătăţii pentru a produce aceste biocide. De asemenea, avem mai multe scenarii, inclusiv un scenariu prin care, în decret, dacă aţi văzut, există posibilitatea rechiziţionării unor unităţi de producţie de materiale sanitare şi echipamente, acolo ne gândim dacă identificăm, cum ar fi de exemplu, această Hexi Pharma care este închisă de ceva, de foarte mult timp, ne gândim şi luăm în scenariu inclusiv redeschiderea Hexi Pharma”, a precizat ministrul Virgil Popescu.
Acesta a afirmat că eventuala redeschidere a Hexi Pharma s-ar putea face destul de repede, iar astfel ar fi acoperit necesarul de biocide.
”Dacă s-ar redeschide Hexi Pharma, da, sigur, fără absolut nicio problemă. Dacă ne referim şi la măştile de unică folosinţă, măştile pentru protecţie, la combinezoane, aici suntem deja în discuţii cu doi mari producători care doresc să producă aceste măşti de unică folosinţă. Aseară chiar, am vorbit cu unul dintre aceştia şi eu sper ca, săptămâna viitoare, să avem primele maşti produse în România, producţia totală, în prima etapă, pe care acesta doreşte să o facă, este de aproximativ trei milioane, trei milioane şi jumătate de măşti lunar”, spune ministrul Virgil Popescu.
Unifarm a contractat deja importul a 36 milioane de măști de unică folosință ce ar trebui să ajungă în țară până la finele săptămânii.
Popescu a precizat că Guvernul va sprijini companiile care intenționează să producă materiale și echipamente medicale.
”Vom pune la dispoziţie credite garantate de către stat pentru schimbarea liniilor de producţie pentru companiile care doresc să facă acest lucru, numai că trebuie să reţină: nu este vorba doar de o simplă fabrică de confecţii care ar putea să coasă acele măsti sau acele combinezoane, trebuie să ne gândim şi materialul necesar de unde îl pot lua. De aceea, preferăm companii care au posibilitatea logistică să îşi aducă şi materialul”, a conchis ministrul Economiei.
Compania Hexi Pharma a fost condamnată la o amendă penală de 2,6 milioane de lei, și la dizolvare după scandalul în care a fost acuzată că a vândut dezinfectanţi diluaţi spitalelor din România.