Secretarul de stat Horațiu Moldovan a declarat că statul se gândește în momentul de față să emită o nouă Ordonanță Militară care să ia în calcul interzicerea cadrelor medicale să demisioneze.
După ce numeroase cadre medicale au demisionat din cauza proastei organizare în contextul pandemiei de coronavirus, statul român se gândește la o nouă Ordonanță Militară care să le interzică acestora să demisioneze. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat Horațiu Moldova la un post de televiziune.
„Se pune problema unei ordonanţe militare care să împiedice demisia. Se discută acest subiect. În perspectiva imediată am făcut o modificare administrativă”, a declarat politicianul la Observator, informează libertatea.ro.
De asemenea, medicii care își vor da demisia perioada aceasta ar putea fi nevoiți să stea în preaviz 90 de zile. „Cei care îşi dau demisia trebuie să aibă un preaviz de 90 de zile”, a mai spus secretarul de stat.
Până la ora actuală au demisionat 100 de cadre medicale din Mioveni, 8 din Arad și-au depus dosarele pentru pensionare, în timp ce la Spitalul din Orăștie luni, 30 martie, și-a dat demisia o întreagă secție. Și asta pentru că medicii nu au echipamente necesare pentru lupta împotriva coronavirusului și riscă astfel să fie infectați.
„Sunt stupefiată! Se simt amenințate, în pericol, că pot deveni victime colaterale ale acestui virus. Este un calvar! Nu o să fie activitate pe terapie intensivă, în dimineața asta noi, culmea, chiar în dimineața asta, aveam întâlnire cu un alt medic pe care voiam să-l luăm în cadrul spitalului.
Doamna a decis să vină la noi, va fi încadrată, dar își va putea începe activitatea doar după Paști”, a declarat managerul Spitalului Municipal Orăștie Grațiela Achim, informează digi24.ro.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) Raed Arafat a spus în timpul citirii Ordonanței Militare nr 4 că refuzul de internare a unui pacient cade sub incidență penală. Fondatorul SMURD susține că niciun pacient nu va fi refuzat pe motiv că este diagnosticat cu COVID-19 sau nu.
„Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidența penală. Pacienții nu pot fi refuzați pe motivul că nu există confirmarea că sunt pozitivi sau negativi.
Aceștia nu pot refuza detașarea. Dacă detașarea se face în altă localitate decât cea de domiciliu, autoritățile locale au obligația de a le asigura cazarea și masa”, a declarat secretarul de stat.