Guvernul, OUG care interzice UBER și Taxify! Ce prevede noua lege

UBER și Taxify vor fi interzise, dacă Guvernul promulgă un proiect de ordonanță de urgență. Prevederile proiectului fac referire la serviciile de transport pentru care se percepe o sumă, plus obligativitatea deținerii unei autorizații. De asemenea, dacă până acum legea era mai indulgentă și prevedea o amendă care pornea de la 1.000 de lei, dacă proiectul va deveni lege, amenzile vor crește la 5.000 de lei.

Guvernul, OUG care interzice UBER și Taxify

În proiectul de ordonanță, afișat pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării, se interzice transportul public de persoane, contra cost, cu un automobil, în cazul în care proprietarul nu are ori o autorizație valabilă de taxi, ori o copie conformă valabilă. Astfel, cei care oferă servicii de taximetrie fără autorizație, riscă de la prima abatere amenzi de 5.000 de lei. În plus, acum, amenda se aplică numai în cazul în care aceste fapte au loc în repetate rânduri.

La mijlocul lunii februarie, conducătorii auto de taxi au protestat în Piața Victoriei din Capitală față de ceea ce numesc „concurența neloială” a serviciilor Uber și Taxify. Înainte de protest, au fost pregătite nu mai puțin de 5.000 de autovehicule în fața Guvernului.

UBER și Taxify vor fi interzise, dacă Guvernul promulgă un proiect de ordonanță de urgență

Taximetriștii au protestat, în februarie, împotriva serviciilor UBER și Taxify

„Coloana se va forma din faţa Guvernului, până la Casa Presei. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, atât în Bucureşti, cât şi pe drumurile naţionale, de unde vor veni coloane de maşini din toate regiunile”,  a declarat președintele COTAR Vasile Ștefănescu.

Cei care au interzis total serviciul UBER sunt Danemarca, Italia și Portugalia. Șoferii din Madrid și Berlin trebuie să aibă licențe de taxi și să fie plătiți cu cel puțin un salariu minim. De menționat este că aceștia au și drepturi ce nu le sunt recunoscute în America, precum: cel la concediu medical sau la concediu de odihnă plătit. UBER se judecă cu autoritățile britanice, iar justiția trebuie să hotărască dacă mai permite funcționarea serviciului pe teritoriul Regatului Unit.