Gabriel Biriș, fost secretar de stat la Finanțe: „Nu mai sunt bani de pensii și salarii”

Gabriel Biriș face declarații uimitoare despre starea salariilor și a pensiilor din România. Fostul secretarul de stat la Finanțe susține faptul că statul a rămas fără bani de pensii și salarii. În acest context, după nereușita împrumutului de la bănci, a apelat la lichidarea din Trezorerie. Banii aflați la Trezorerie trebuiau să asigure finanțarea României pentru câteva luni.  „Băncile au și ele un cost. Când te uiți la activele bancare și te uiți la veniturile pe care aceste active le generează, trebuie să te uiți și la costurile pe care activele acestea le generează.

Fie că sunt dobânzi la depozite, fie că sunt dobânzi plătite de banci la liniile de finanțare atrase de pe piața interbancară, adica ROBOR-ul, sau de la băncile mamă sau de pe piețele internaționale, îți dai seama că taxa aceasta dacă nu o includ în dobanda pe care o cer Ministerulu de Finanțe ies pe minus. Și ele sunt companii care trebuie să facă profit pentru acționari. Și, mai mult, trebuie să facă profit și ca sa fiu eu, deponent, sigur că nu îmi mănâncă banii mei”, a declarat Gabriel Biriș pentru ziare.com.

Gabriel Biriș, despre starea salariilor și a pensiilor: „Statul nu colecteaza cat cheltuieste”

Gabriel Biriș, fost secretar de stat la Finanțe, susține clar și tare faptul că nu mai sunt bani de pensii și salarii. „Statul are nevoie de bani ca să plătească pensii, salarii, să finanțeze deficitul, pentru că nu colectează cât cheltuiește. Mai sunt și rostogoliri de credite. Pe termen scurt~, ei așa fac, pentru că nu au bani să le dea inapoi. Ei au nevoie de bani suplimentari. Tocmai a generat o criza. Eu nu cred că banii din rezervă ajung 6 luni, s-a cam bâlbâit Teodorovici. Cred că sunt vreo 3 luni. Dar eu mă întreb: termină buffer-ul și rămân fără bani. Și se duc la bănci cu mâna întinsă, în genunchi. Cât o să coste atunci?

Gabriel Biriș

Care sunt riscurile? O criză economică. Ați văzut cât au crescut costurile cu dobânzile la Ministerul Finanțelor anul trecut. În momentul în care creșterea noastră economică este clar din consum, în momentul în care noi nu am investit nimic în infrastructură, în momentul în care avem și o criză uriașă cu forșa de muncă, care devine din ce în ce mai grava, la ce să ne așteptăm oare? Ne paște o criză”, a declarat sursa citată.