Fostul șef al Comisiei Naționale de Prognoză, urmărit penal pentru fals intelectual în formă continuată

Ion Ghizdeanu, fostul președinte al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, este acuzat de fals intelectual și a fost plasat sub control judiciar de către procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, informează HotNews.

Punerea sub control judiciar pentru 60 de zile a fost decisă la finele audierii lui Ion Ghizdeanu.

Procurorii susțin că acesta ar fi falsificat peste 1.000 de procese verbale de care aveau nevoie administrațiile locale pentru a obține finanțarea unor proiecte prin intermediul Fondului de Dezvoltare și Investiții.

În perioada 17.09 2019 – 24.10 2019, inculpatul, în calitate de președinte al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, a falsificat, cu ocazia întocmirii, mai multe procese-verbale, în care s-a menționat în mod mincinos că membrii comisiilor de evaluare și analiză a proiectelor s-au întrunit, au analizat și au propus spre aprobare 1.080 de proiecte. În realitate, membrii comisiei nu s-au întrunit niciodată și nu au făcut nicio apreciere proprie, lista cu proiectele propuse spre aprobare fiind stabilită arbitrar de către inculpat”, precizează, într-un comunicat de presă, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

În acest dosar au avut loc mai multe percheziții. în cursul acestei dimineți, la 17 primării din țară în care s-au căutat informații legate de fondurile accesate de autoritățile locale prin Fondul de Dezvoltare și Investiții.

Fondul a fost creat la inițiativa lui Liviu Dragnea și a lui Darius Vâlcov, iar procedurile de acordare a finanțării erau coordonate de către șeful Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

FDI a devenit operațional primăvara anului trecut. Potrivit G4Media, circa 80% dintre proiectele finanțate erau depuse de către primarii PSD.