O cercetare din jurnalul Science, publicată săptămâna aceasta, a scos la iveală un fenomen periculos la nivel mondial care afectează Planeta. Este vorba despre faptul că oceanele absorb aproximativ 31% din cantitatea de carbon emisă în atmosferă în urma activităților umane, acțiune care crește aciditatea apei și afectează ecosistemele.
Cel care a cercetat fenomenul îndeaproape a fost Richard Feely, cercetător-șef la laboratorul din Seattle pentru studiul mediului din Pacific al Administrației Naționale pentru Oceane și Armosferă(NOAA). Acesta și-a petrecut numeroși ani din carieră în larg, colectând mostre de apă din adâncuri, pentru a explora modul în care emisiile de carbon modifică lumea oceanelor. Omul de știință a prelevat eșantioane de apă din Antarctica, a străbătut Tahiti și a scăpat cu bine din furtuni.
În majoritatea misiunilor petrecute în misiuni, ce durează peste o lună, nu se observă nicio ambarcațiune la orizont, afirmând că „uneori vezi o balenă sau niște păsări”. Studiul publicat a analizat peste 100.000 de eșantioane de apă colectate din toată lumea între anii 1994-2007. Probele au fost ”culese” din aproape toate colțurile și de la toate adâncimile oceanului. În final, s-a descoperit că oceanele absorb aproximativ 31% din carbonul pe care oamenii îl răspândesc la nivel global. În medie, în perioada studiată, greutatea carbonului absorbit în oceane în fiecare an a fost echivalentă cu 2,6 miliarde de automobile Volkswagen Beetle.
Despre rezultatul studiului a vorbit și Curtis Deutsch, profesor asociat de oceanografie la Universitatea din Washington. „Nu este nimic surprinzător la rezultate, însă ele sunt foarte importante pentru a confirma că într-adevăr înţelegem sistemul şi modul în care acesta funcţionează”, a spus Curtis.
Însă, ce ar putea descrie cel mai bine situația este: „La un anumit moment intervine o limită şi acesta este aspectul care, într-o anumită măsură, este imposibil de cunoscut. Iar aceasta este partea pe care trebuie să o luăm cu adevărat în considerare”, Newton.