În ultimele șapte-opt zile, fenomenul spectaculos a fost observat în mai multe localități din partea de sud a Moldovei. Seria de manifestări climatice bizare a apărut pentru prima data pe 11 martie. Șoselele importante și mai multe localități au fost acoperite de nori groși de praf galben care au îngreunat traficul.
Din declarațiile martorilor la cea mai recentă furtună de praf, 16 martie, din zona Galați, norul, adus de un vânt puternic, seamănă cu un zid de câteva sute de metri înălțime. „Părea ca în filmele despre furtunile de nisip din Sahara. Aerul era încărcat de un praf fin, galben-roşcat, care s-a aşezat peste tot.
A durat doar câteva minute, dar a fost înfricoşător”, a spus Aurel Mircea, unul dintre martorii oculari, care a și realizat fotografiile din galerie, pentru adevărul.ro. Situație devine cu atât mai mult bizată cu cât nici pe cer nu erau nori obișnuiți, vremea fiind senină, cu soare.
Un fenomen asemănător s-a produs și în Republica Moldova, aproape de granița cu România. Și, chiar dacă seria de manifestări pare spectaculoasă, aceasta are cauze simple. Conform experților meteo, este vorba despre un cumul de factori, iar primul ar fi legat de praful saharian adus de curenții de aer, care, în ultima perioadă, au încălzit partea dus-estică a Europei.
În același timp, vântul intens, coroborat cu seceta prelungită, au adus la formarea unor valuri de praf care a fost dus de vânt zeci de kilometri. De menționat este că în centrul Galațiului există zone sensibile la eroziunea produsă de vânt. Mai exact, fosele de nisip, aflate în zona Hanu Conachi, Liești, Ivești, Umbrăvești.