Coronavirul este mai mortal decât temutul Sindrom Acut Respirator Sever (SARS)! Numărul de oameni uciși de virusul apărut în orașul Wuhan în luna decembrie 2019 a ucis până în prezent 813 oameni, pe când SARS a ucis 774 de persoane.
Vacanța de Anul Nou chinezesc s-a terminat, iar milioane de chinezi se gândesc cu groază la faptul că de luni trebuie să meargă la muncă, sub amenințarea coronavirusui! În urmă măsurilor de carantină, economia Chinei, considerată atelierul planetei, a redus așa de tare motoarele, încât a afectat piețele financiare, iar multe companii occidentale fac presiuni pentru reluarea producției.
Între timp, în România s-a declanșat din nou alarma, după ce o studentă s-a întors sâmbătă în țară, după ce și-a încheiat studiile în China. Tânăra a făcut o escală și în Dubai, iar medicii au preluat-o pe aeroportul Henri Coandă direct din avion.
”În avion nu s-a simțit nimic cum că ar fi o problema. Doar când am ajuns în țară mi s-a părut panică. Toată lumea se dezinfecta, am completat formulare, ne-au izolat un pic, nu știu”, a declarat pentru știrileprotv.ro un pasager.
”Nici o măsură, e ceva ce am aflat când am aterizat. Vorbim de o persoană care se întoarce din China, dar asta nu înseamnă că cine se întoarce din China este deja bolnav, dar este o stare de disconfort, e adevărat”, a declarat un alt pasager.
Studenta nu are niciun simptom al coronavirusului, dar autoritățile medicale o vor ține sub observație în următoarele 14 zile.
În altă ordine de idei, în China, autorităţile iau măsuri tot mai drastice pentru a izola temutul virus. Pe rețele de socializare a fost postat un filmuleţ cu evacuarea forțată a unei familii întoarse recent din Wuhan, care a refuzat să se plaseze în carantină la domiciliu.
Românii au de suferit din cauza coronavirusului și pe nava de coazieră Diamond Princess. Aici, 17 români sunt puși în carantină. Căpitanul vasului a anunţat că se vor îmbunătăţi condiţiile pentru pasageri: semnalul la internet va fi mai bun şi va fi deschisă o linie de urgenţă unde oamenii pot suna dacă au nevoie de sprijin emoţional.
Numărul persoanele testate pozitiv cu noul virus și evacuate către un spital japonez a ajuns la 70, pe nava respectivă. Alți 3.700 de oameni, pasageri și membri ai echipajului, rămân în carantină obligatorie până pe 19 februarie.