Gripa se extinde rapid în toată Europa, iar cele mai afectate sunt țările din sud-estul Europei. Ungaria, Bulgaria și Croația au declarat deja epidemia de gripă, în timp ce autoritățile din România așteaptă ultimele rezultate din teren pentru a stabili dacă este cazul ca epidemia de gripă să fie declarată și în țara noastră.
Franța, Germania, Italia și Spania au fost și ele lovite de gripă, însă cea mai gravă situație se găsește în sud-estul Europei. În Croația s-au înregistrat cinci decese până în data de 24 ianuarie, în timp ce peste 5.000 de persoane s-au îmbonăvit. Mai multe persoane au murit și în Serbia din cauza gripei, în timp ce în Macedonia numărul îmbolnăvirilor a crescut în doar o săptămână cu 43%. Chiar dacă nu au înregistrat decese, Ungaria și Bulgaria au declarat deja epidemia de gripă și au luat măsuri pentru împiedicarea răspândirii bolii.
„Este un virus foarte puternic, cu o perioadă de incubație foarte scurtă. De când ne infectăm până la simptome, doar câteva zile. Și se transmite foarte ușor pe cale aeriană. Gripa ca atare afectează în mod deosebit copii, gravide, bătrâni, oameni cu cancere și alte boli. Oameni cu o stare de sănătate foarte bună, mai rar”, a declarat Carmen Cristescu, medic specialist Medicina Internă, asistent universitar Catedra de Virusologie.
Și în Serbia s-au înregistrat două decese cauzate de gripă, în timp ce clinicile din Grecia nu dispun de suficient personal pentru a-i trata pe toți cei bolnavi. Numărul cazurilor de îmbolnăviri de gripă a crescut simțitor și în țări precum Austria, Norvegia, Suedia, Estonia, Danemarca, Portugalia, Franța și Italia, în timp ce în Bulgaria a fost declarată epidemia de gripă chiar dacă încă nu s-au înregistrat decese.
Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 48 în România, iar autoritățile sunt în alertă și sunt pregătite să declare epidemia de gripă în orice moment. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că numărul cazurilor confirmate l-a depășit pe cel al cazurilor estimate și a recomandat populației să continue vaccinarea atigripală pentru a împiedica răspândirea virusului. În cazul în care ar fi declarată epidemia de gripă, ar urma să fie implementate un set de măsuri precum închiderea școlilor, intrarea spitalelor în carantină, interzicerea adunărilor publice și chiar interzicerea călătoriilor.