Educația sexuală, dorită de deputați! Doi deputați ai Partidului Social Democrat și unul de la Uniunea Salvați România vor ca elevii din școlile din România să aibă și ei ore de educație sexuală. Aceasta se dorește a fi cel puțin o dată pe fiecare semestru. Proiectul pentru educație sexuală în școli a fost deja depus la Senat și obligă toate instituțiile din țară să introducă în programă o astfel de oră. În cazul în care va trece această lege, din anul şcolar următor se va preda Educaţie sexuală în şcoli.
Ce prevede această lege și de ce a fost până acum atât de controversată? „Discutăm despre corpul uman la modul general, apoi discutăm despre care sunt organele genitale femeieşti si bărbăteşti, concepţie, contracepţie, infecţii cu transmitere sexuală. Şi la infecţii cu transmitere sexuală discutăm despre aceste boli, modalitatea prin care ei ar trebui să se protejeze şi discutăm si despre sarcina nedorită la pubertate şi adolescenţă”, a afirmat Luminița Popescu, profesoară de biologie.
Un deputat USR și doi deputați ai partidului PSD au depus la Senat proiectul care cere ore de educație sexuală în instituțiile de învățământ din România. Acest proiect are ca scop prevenirea bolilor cu trasnmitere sexuală și a gravidității minore.
„Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi al educaţiei sunt obligate sa adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică, cel puţin o dată pe semestru, în unităţile şcolare, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”, prevede proiectul care va modifica articolul 46(3) din Legea 272/2004.
„Educația sexuală nu este despre cum să faci sex!” România este în topul minorelor care devin mame prematur din toată Europe. Româncele ajung să facă anul peste 70.000 de avorturi. 9.282 de minore au născut în 2015, în timp ce 676 de mame aveau între 10 şi 14 ani. „Toate studiile făcute la nivel internațional de OMS și alte entități din cadrul ONU, fondul ONU pentru populație, fondul ONU pentru copii, UNICEFUL. Toate datele demonstrează că atunci când este făcută cum trebuie educația în sănătatea reproducerii și a sexualității are foarte multe beneficii asupra societății din perspectiva unor tineri adolescenți, viitori adulți mult mai bine informați, mult mai sănătoși, mult mai bine pregătiți și da, de reducere al acelor indicatori urâți pe care România îi raportează în continuare la OMS.
Pentru că educația sexuală nu este despre cum să faci sex. Este despre cât de bine te cunoști tu pe tine însuți-însăți. Cât de bine îți cunoști partenerul, cât de bine te înțelegi cu el, cum ești în stare să comunici eficient despre problemele care te afectează. Nu doar pe bucata asta de sex ci pe tot ceea ce privește relația de cuplu. Cât de bine îți cunoști propriul corp și ești în stare să recunoști o problemă pe care ai putea să o ai de sănătate în privința asta”, a declarat Adina Manea, director al asociației „Tineri pentru tineri”.