Vești bune pentru părinții care își fac griji că nu au cu cine să-și lase copiii în zilele de iarnă în care se închid școlile. Camera Deputaților a adoptat în cursul zilei de miercuri proiectul de lege conform căruia aceștia urmează să primească liber în situația în care vremea extremă va întrerupe temporar activitatea unităților de învățământ. Actul normativ nu poate intra, însă în vigoare până nu este este promulgat de președintele Klaus Iohannis.
Concret, este vorba despre o propunere legislativă pentru completarea art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii şi a art.361 din Legea nr.1/2011 a Educaţiei Naţionale. Aceasta aparține deputaților PSD și ALDE și prevede acordarea unor zile libere părinților pentru a-i supraveghea pe cei mici dacă nu vor putea merge la școală.
Trebuie spus, însă că inițiativa legislativă adoptată cu unanimitate de voturi vizează copiii cu vârsta de până în 12 ani sau încadrați în categoria persoanelor cu dizabilități.
Va beneficia de zilele libere doar unul dintre părinți, în cazul închiderii temporare a școlilor, „ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a alor situaţii extreme decretate de autorităţile competente cu atribuţii în domeniu”, subliniază autorii acestui proiect de lege.
Astfel, propunerea acordă dreptul unuia dintre părinţi de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă face parte din categoria persoanelor cu dizabilități. În situaţia familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelul care este şi tutorele legal al copilului.
Totodată, indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor personale din bugetul de venituri al angajatorului şi este echivalentă cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.
În cazul în care se constată că ambii părinţi au solicitat simultan zile libere, aceștia nu vor mai putea beneficia niciodată de prevederile legii respective.
„Adoptarea unei astfel de propuneri legislative vine în spriinul părinţilor, având în vedere problemele cu care aceştia se confruntă atunci când copiii sunt nevoiţi să rămână acasă în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învătământ unde aceştia sunt arondaţi”, precizează inițiatorii proiectului în expunerea de motive.