Ziua Îndrăgostiţilor la români se sărbătoreşte pe 24 februarie. Aceasta vine însoţită cu foarte multe tradiţii şi obiceiuri din popor. Potrivit tradiţiei, Dragobete este un duh poznaş căruia trebuie să îi câştigi încrederea.
Ziua Îndrăgostiţilor la români, Dragobetele, se sărbătoreşte pe 24 februarie, în fiecare an. Sărbătoarea vine însoţită cu foarte multe tradiţii şi obiceiuri din popor. Potrivit credinţei populare, Dragobetele este un duh poznaş căruia trebuie să îi câştigi încrederea.
Astfel, dacă încalci tradiţiile şi faci ce nu trebuie duhul se va răzbuna pe tine. Tradiţia mai arată că fiul Dochiei, Dragobete, trebuie întâmpinat cu flori. Se spune că aceia care nu îl întâmpină cu flori, potrivit tradiţiei, Dragobete se va răznuna şi le va da coşuri pe faţă acelora care nu au respectat tradiţia.
Obiceiurile din străbuni mai arată că femeile şi fetele care nu sunt sărutate în această zi vor fi singure tot anul ce urmează. Pentru acest motiv Dragobete le caută pe acestea să le sărute. Astfel, tradiţia spune că soţii sau iubiţii care nu îşi vor săruta soţiile, respectiv iubitele în această zi, Dragobete se va răzbuna pe ei trăgându-i de păr. Astfel, aceştia vor râmâne chelioşi.
De asemenea, Dragobete vine cu o altă tradiţie care dacă nu este respecatată, cei vinovaţi vor suporta consecinţele. Astfel, în ziua de Dragobete se spune că nu se comercializează animale şi nici nu se sacrifică.
Celor care nu respectă tradiţia, Dragobete va veni la ei şi le va depune strat de grăsime pe burtă. Aceştia se vor îngrăşa chiar dacă nu prea mănâncă. Datinile mai arată că Dragobete se va răzbuna şi pe cei care, de ziua lui, vor cârpi, vor coase, spăla sau călca.
Tuturor acestora le va mirosi gura până pe 24 februarie anul viitor. Dragobete le permite muritorilor de rând să îşi facă curat în casă ca să îl aştepte pe el cum se cuvine. Se spune că aceia care vor avea casa mudară vor fi unşi la subţiori cu transpiraţia lui de duh.
Aceştia nu vor scăpa de mirosul de transpiraţie, indiferent cât şi cu ce s-ar spăla. O altă datină din vechime arată că de ziua lui Dragobete trebuie să atingi, fie şi din greşeală, o persoană de sex opus. Cei care nu vor face asta vor fi singuri tot anul şi vor avea ghinion în tot ce vor întreprinde.
Alte tradiţii mai arată că de Dragobete se cumpăra sau se culeg flori, ghiocei, brânduşe, viorele, şi se agaţă la icoane. Se presupune că cei ce vor face asta vor rămâne mereu tineri, iar gândurile rele şi invidia îndreptate împotriva lor vor fi alungate.
Cei ce nu se vor conforma tradiţiei în privinţa florilor nu vor mai scăpa de mirosul urât al gurii până la Dragobetele viitor. Florile, după uscare, vor fi aruncate pe apă, de Sânziene pentru ca răul să se ducă de la casa lor.