Doliu în lumea artistică. Dirijorul Doru Petre Morariu a murit la vârsta de 69 de ani

Marele dirijor reșițean Doru Petre Morariu a încetat din viață la vârsta de 69 de ani. Anunțul trecerii în neființă a fost făcut de reprezentanții Filarmonicii din Iași acolo unde cunoscutul artist coordona corul „Coralei Miorița” pe care l-a și întemeiat cu ani în urmă.

Dirijorul unui cor renumit din Iași a încetat din viață la 69 de ani

Doru Petre Morariu, unul dintre cei mai mari compozitori și dirijori pe care i-a avut țara noastră, a murit la vârsta de numai 69 de ani. Nu se știe care au fost cauzele care au dus la moartea renumitului artist care s-a născut la Reșița, dar avea să se mute la Iași pentru a-și urma visul.

Membru fondator al Corului „Mioriţa“ din Reşiţa și dirijor al corului „Gavriil Musicescu” de la Filarmonica din Iași, Morariu a susţinut numeroase concerte în ţară şi în străinătate câștigând totodată premii naționale și internaționale de prestigiu.

Colegii de la Filarmonică, îndurerați după moartea dirijorului Doru Petre Morariu

Persoanele care au făcut parte din corurile dirijate de marele Doru Petre Morariu au numai cuvinte de laudă la adresa acestuia. Camelia Duca, componentă a coralei regretatului dirijor a mărturisit că acest cor a fost primit cu aplauze oriunde a concertat în această lume.

„Este o veste tristă pentru noi toți cei care am activat sub mâna lui ca dirijor. După cum se știe, Doru Morariu a înființat Corala Miorița în 1976, o corală formată din oameni care erau un grup eterogen, prin talentul și prin faptul că el a reușit să țină acest grup de oameni, fiind un factor de coaliție, a adus cântul coral reșițean pe cele mai înalte culmi.

Miorița a adus pentru Reșița, sub bagheta lui Doru Morariu, de fapt Miorița este Doru Morariu și oamenii pe care a reușit să și-i adune în jurul lui, premii la festivalul internațional al cântului coral de la Gorizia, în 1978, la festivalul cântului coral de la Rezo din 1983.

A avut turnee în Germania și în Franța și peste tot unde a cântat Miorița cu Doru Morariu, cântul și prelucrările folclorice românești au fost aplaudate la scenă deschisă. Este o veste extrem de tristă pentru noi!, a declarat Camelia Duca, potrivit reper24.ro.

Cine a fost dirijorul Doru Petre Morariu

Celebrul dirijor român s-a născut pe 17 noiembrie 1951 la Reşiţa şi a urmat Şcoala de muzică din orașul natal. Câțiva ani mai târziu s-a înscris la Liceul de Muzică din Timişoara şi ulterior la Conservatorul din Bucureşti. Doru Petre Morariu a cunoscut succesul alături de ansamblul Filarmonicii din Iași.

Doru Morariu avea o soție pianistă și doi copii, Mădălina și Cosmin. Unul dintre cei doi copii ai artistului, băiatul, calcă pe urmele renumitului său tată și a ales cariera de dirijor. Morariu este un familist convins care și-a sprijit soția în permanență.

Mesajul transmis de Maria Gheorghiu legat de moartea dirijorului

„De astăzi, dragul meu Doru, ai intrat în lumea umbrelor. Rămâi pentru mine unul din cei mai importanți oameni care mi-au trasat destinul artistic. Îmi spuneai mereu că atâta vreme cât vei trăi, neștiut vei veghea asupra drumului meu. 

Nu ne-am văzut de o veșnicie, dar cumva, îți simțeam mereu, tăcut prezența. La fel cum știu că vei face și de acum înainte din cerul în care a trebuit să pleci. Ding, dong ding.

Îți voi cânta în fiecare iarnă și voi aștepta bagheta ta să dea tonul Mioriței să-mi răspundă. Drum lin și Dumnezeu să-ți lumineze calea, Doru”, a scris Maria Gheorghiu pe contul de Facebook despre plecarea dirijorului la Ceruri.