Document oficial! Ce scrie în OUG: care sunt modificările aduse pensiilor și ce s-a întâmplat cu „taxa pe lăcomie”

La ceas de seară, Guvernul României, condus de premierul Viorica Dăncilă a adoptat controversata Ordonanţă de Urgenţă pentru introducerea de noi taxe şi impozite, printre care se numără atât „taxa pe lăcomie”, a cărei denumiri a fost schimbată, cât și plafonarea prețului la gaze și energie electrică. De asemenea, aleșii au mai bifat în OUG și reducerea comisioanelor la fondurile de pensii private de la 2,5% la 1%.

Vă reamintim că Ordonanța de Urgență, care a stârnit multe controverse, a declanșat haosul în urmă cu trei zile la Bursa de Valori București, unde s-au înregistrat căderi record. Mai mult, aceasta a generat și reacții acide din partea companiilor de la noi.

Ce scrie în OUG despre modificările aduse pensiilor și ce s-a întâmplat cu „taxa pe lăcomie”

Potrivit noului text al OUG în ceea ce privește fondurile de pensii, banii nu mai pot fi scoși după 5 ani. De acum se va putea opta ca după cei 5 ani, să treci la Pilonul I. Pe scurt: o persoană, participantă la un fond de pensii, poate alege, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, să se transfere la sistemul public de pensii.

Ulterior, după aderare sau repartizare, participanţii sunt obligaţi să contribuie la un fond de pensii şi nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată decât la cererea expresă a acestora, relatează hotnews.ro.

Conform sursei citată mai sus, capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat şi actualizat în raport cu valoarea contribuţiilor participanţilor, respectiv:
a) 5% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este sub 100 milioane euro;
b) 7% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este între 100 milioane euro și 500 milioane euro;
c) 10% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este peste 500 milioane euro;

Conform variantei OUG care a ieșit din ședința de Guvern de ieri, „taxa pe lăcomie” a fost redenumită și a devenit „taxa pe activele instituțiilor bancare” și a fost micșorată.

Bursa de Valori București s-a prăbușit după ce ministrul Finanțelor a anunțat „taxa pe lăcomie”

În documentul oficial al OUG se arată că: s-a modificat pragul ROBOR de la 1,5% la 2%.

Cotele taxei pe active se diferenţiază în funcţie de amploarea depăşirii pragului de referinţă, astfel:

a) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,1% / anterior cota era de 0,2%;

b) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0, 51 – 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,2% / anterior 0,4%;

c) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01 – 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,3% / anterior 0,6%;

d) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51 – 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,4% / anterior 0,9%.