Vodafone, Orange, Telekom și RCS RDS, principalii operatori de telefonie mobilă din țara noastră pregătesc o surpriză uriașă pentru clienții săi, iar anunțul oficial urmează să fie făcut, cel mai probabil, la începutul anului viitor. Concret, în curând vom putea spune adio tradiționalului SMS, ca urmare a celui mai nou proiect pregătit de Google.
Gigantul care controlează celebrul motor de căutare, dar și platforma video Youtube a ajuns deja la un acord cu cei mai mari operatori din lume, pentru ca aceștia să preia tehnologia sa, ca înlocuitor pentru clasicul SMS, ce datează încă din 1992. De altfel, Google a eşuat de nenumărate ori în încercarea de a veni cu un concurent puternic pe zona aplicaţiilor de chat, care să rivalizeze cu Messenger şi WhatsApp ale Facebook sau iMessage al celor de la Apple.
Compania americană a anunțat recent întreruperea Allo, cel mai nou serviciu al său pe această nişă şi, în loc să se concentreze pe lansarea unei aplicaţii anume, vrea să implementeze o nouă modalitate prin care, cu ajutorul operatorilor de telefonie, ar urma să fie înlocuit SMS-ul. Este vorba despre tehnologia numită RCS (Rich Communication Services), numită simplu și sugestiv, Chat, care va fi disponibilă în Android Messages, aplicaţia de comunicare activă în mod implicit pe majoritatea telefoanelor cu sistem de operare Android şi folosită în momentul de față de aproximativ 100 de milioane de utilizatori.
Chiar dacă au dezvoltat propria aplicație pe această nișă, ca înlocuitor pentru tradiționalul serviciu de mesagerie, Samsung și-a dat acordul ca aceasta să suporte în viitorul nu foarte îndepărtat și tehnologia introdusă de cei de la Google. Trebuie știut, însă, faptul că mesajele trimise prin Chat vor folosi conexiunea de date, ca în cazul aplicaţiilor de comunicare obișnuite.
Dacă nu există o conexiune stabilă de Internet, mesajele vor fi trimise automat ca SMS, cum procedează și Apple cu al său iMessage. Spre deosebire de acesta, un mare dezavantaj constă în faptul că mesajele trimise cu Chat nu vor fi criptate, ceea ce înseamnă că sunt expuse riscului de a fi interceptate.