În gută este extrem de importantă respectarea unui regim alimentar, deoarece poate ajuta la controlarea bolii. Este vorba despre o afecțiune metabolică ce apare din cauza excesului de acid uric în sânge și care se manifestă prin dureri articulare intense. De menționat este că aceasta poate fi moștenită ori dobândită, în special din cauza unei alimentații în care predomină mezelurile și alte derivate din carne. Din acest motiv, modul de viață sănătos, însoțit, desigur, de o dietă, duce nu numai la ținerea în frâu a bolii, ci și la prevenirea ei.
Lucrul esențial în orice dietă, mai ales această, constă în consumul de lichide. Așadar, bolnavului de gută îi este recomandat să aibă un aport de lichide de 2 litri pe zi. Consumul de lichide duce la creșterea diurezei, cantitatea de urină la 24 de ore. Recomandate sunt ceiurile, sucurile de fructe și legume, toate ajutând la eliminarea acidului uric. Cât despre licorile lui Bachus, acestea sunt total interzise pentru bolnavii de gută, ele crescând producția de acid uric.
Este recomandată evitarea consumului de alcool, ori chiar înlăturarea acestuia
Bolnavul de gută va avea ca piloni:
Boala este asociată cu alte afecțiuni, printre care și obezitatea. Astfel, în acest context, se recomandă un consult la medicul nutriționist ce poate stabili exact un regim alimentar care să pemită și scăderea ponderală, una dintre cele mai importante aspecte în domolirea gutei. Atenție însă, căci înfometarea ori dietele extrem de severe ce duc la pierderea rapidă a kilogramelor pot crește acidul uric, ce va aduce la agravarea manifestărilor gutei.