Decizie importantă pentru abonații la sistemul centralizat de căldură. Când intră în vigoare

Decizie importantă pentru abonații la sistemul centralizat de căldură. Intrarea în vigoare a Legii privind venitul minim de incluziune a fost amânat de către Guvern cu doi ani, până la 1 aprilie 2021. Sistemul de acordare a subvențiilor pentru încălzirea locuințelor a fost modificat complet, potrivit profit.ro. În prezent, subvenționarea căldurii este acordată tuturor prin asociațiile de proprietari sau locatari, iar noul act normativ prevede că ajutoarele pentru încălzire vor fi acoardate numai celor nevoiași, respectiv persoanelor cu venituri sub un anumit parag, care nu își pot asigura cheltuielile pentru încălzirea locuinței.

„Sumele reprezentând cheltuielile pentru încălzirea locuinței, aferente consumului de energie termică, energie electrică sau de gaze naturale, plătite direct de consumatorii titulari de contract de furnizare a energiei termice sau convenție individuală, respectiv contract de furnizare a gazelor naturale sau a energiei electrice, precum și ajutoarele pentru încălzirea locuinței achitate de agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială ori de autoritățile administrației publice locale, în condițiile prezentei legi, se colectează în conturile tip ESCROW, astfel cum sunt definite în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2001 privind reglementarea unor măsuri de asigurare a fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice și a gazelor naturale pentru populație, aprobată cu modificări prin Legea nr. 84/2002, cu modificările și completările ulterioare, deschise la bănci de către distribuitorii și producătorii de energie termică, furnizorii de gaze naturale și furnizorii de energie electrică”, prevede Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

Decizie importantă pentru toți românii! Gabriela Firea a anticipat tot

Gabriela Firea a anticipat că eliminarea subvenției va fi amânată  până în 2021. „În ce privește eliminarea acestei subvenții, care într-adevăr ar determina ca multe familii din țară să nu mai poată să mai fie în posibilitatea de a-și plăti practic întreținerea, sunt convinsă că Guvernul va face demersuri în perioada următoare pentru prorogarea termenului. Din punctul meu de vedere și din discuțiile pe care le-am avut și cu alți primari, cred că Executivul trebuie să solicite o prorogare a acestui termen, aprilie 2018, până să spunem în 2021, când se va elimina practic și bonusul de cogenerare. 

Dacă se merge pe calendarul stabilit cu UE și Guvernul și autoritățile locale nu vor mai avea posibilitatea să subvențione energia termică în țară, situația va crea cazuri sociale grave, în anumite localități chiar drame. Dacă e să luam în cazul Bucureștiului, în ipoteza în care cineva ar interzice această subvenție, spunând că trebuie să beneficieze doar aceste grupuri vulnerabile – pensionari, șomeri și familii cu foarte mulți copii și un singur salariu – nu cred că ar fi corect. Nu poți să consideri un om bogat un cetățean care are o familie care, din motive financiare, locuiește în continuare la bloc”, spunea Gabriela Firea.