Augustin Lazăr a anunțat că decizia finală în ceea ce privește Dosarul Revoluției este din ce încă e mai aprope. Vestea a venit în cursul zilei de marți, 26 februarie. Procurorul general a făcut o serie de declarații în această direcție. „Anul acesta vor fi 30 de ani de la Revoluţie şi dosarul e la finalizare, în timp scurt vom avea o soluţie.
Au făcut colegii noştri un mare efort să administreze o cantitate mare de probaţiune, mi-au fost toate trimise, între documentele SRI şi MApN. Sunt impresionante acele documente, s-a stabilit o stare de fapt bazată pe probe certe. (…) .”
Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat, marți seară, faptul că decizia privind Dosarul Revoluției este aproape de final.„E impresionantă redarea acelor evenimente, aceste documente nu au fost cunoscute de anchetatorii care au lucrat în dosar (…) Mă abţin să comentez nume, unele sunt în viaţă, altele nu, însă faptele lor au fost clarificate şi e foarte important ca românii să-şi cunoască istoria, adevărul despre Revoluţia română, despre cei care au murit pentru valorile europene, e impresionant acest fapt”, a declarat Augustin Lazăr.
În 24 august 2016, Dosarul Revoluției a fost deschis pentru că procurorii au protejat Armata. Augustin Lazăr anunțat pe atunci că acesta a ajuns la Parchet de la Înalta Curte de Casație și Justiție. „Dosarul a ajuns şi se organizează desfăşurarea anchetei la Secţia parchetelor militare. Va fi o echipă nouă care va lucra şi vom stabili adevărul şi în acest dosar.”
Motivarea deciziei de confirmare a redeschiderii lui arată că magistratul notează că procurorii au dispus clasarea anchetei și că au făcut toate acestea fără ca veunul din obiectivele deja stabilite să fie atinse. „Niciunul dintre acestea nu a fost atins, nefiind stabilită, în mod echivoc, starea de fapt, circumstanţele concomitente şi ulterioare evenimentelor din decembrie 1989. Judecătorul de cameră preliminară constată că organele de urmărire penală s-au rezumat la prezentarea situaţiei persoanelor vătămate, a victimelor, făcându-se trimitere la actele medicale prin care s-au constatat leziunile ori decesul acestora, la declaraţiile persoanelor vătămate şi ale martorilor, fără o analiză a probelor administrate şi fără trimitere la persoanele care au fost implicate în aceste evenimente.”