Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, informații importante pentru români despre Brexit: „Nu există motive de îngrijorare”

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a ținut să facă mai multe precizări legate de ieșirea Marii Britanii din UE și a venit cu informații pentru români despre Brexit.

Ambasadorul României la Londra le transmite românilor că nu au niciun motiv de îngrijorare

Astfel, Dan Mihalache precizează că cetățenii români aflați în Regatul Unit nu au motive de îngrijorare după Brexit și că vor putea călători până la finalul anului 2020 doar cu buletinul sau pașaportul.

„În primul rând, nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește dreptul la liberă circulație al cetățenilor români în Marea Britanie.

Și după 31 ianuarie se va putea intra în Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără niciun fel de conditionalități legate de viză. Veți putea călători în continuare în această țară”, precizează ambasadorul într-un video postat pe Facebook.

Delegatul român în Marea Britanie ține să precizeze și faptul că, până la data de 31 decembrie 2020, nu vor exista modificări legate de condițiile de muncă ori de cele legate de studii.

Condițiile de ședere în Regatul Unit rămân neschimbate până la finalul anului

„În al doilea rând, condițiile de ședere în Regatul Unit rămân neschimbate.

Toți cei care doresc să trăiască, să muncească, să studieze în Marea Britanie vor putea veni fără niciun fel de impedimente până la data de 31 decembrie 2020, sub condiția de a se înregistra pentru statutul de pre-rezident sau rezident până la 30 iunie 2021.

Deci practic nu există, cel puțin în această perioadă de tranziție, motive de îngrijorare în ceea ce privește statutul cetățenilor români”, a mai spus Dan Mihalache în cadrul mesajului postat pe rețeaua de socializare.

Ambasadorul îi sfătuieșt pe românii din Marea Britanie care doresc să se stabilească acolo să își dobândească statutul de pre-rezident (cei cu o vechime mai mică de 5 ani în Regatul Unit sau cei care vor să vină în continuare), sau cel de rezident (cei cu o vechime mai mare de 5 ani).

Ulterior, modul de stabilire în Regatul Unit urmează să fie reglementat printr-o legislație specială, mai precizează ambasadorul României.

„Urmărim în special orice formă de discriminare care ar putea exista la adresa cetățenilor români, orice fel de exces pe care la un moment dat cineva l-ar putea face, fie că e vorba de autorități publice, autorități de frontieră, fie că este vorba de firme private.

Suntem în continuare în dialog cu autoritățile britanice pe această temă. Nu sunt, repet, în momentul de față, motive de îngrijorare. Nu este o decizie neapărat fericită din punct de vedere al construcției europene.

Vom încerca în viitor să reglementăm pe alte baze relația noastră bilaterală dintre Marea Britanie și România, astfel încât drepturile cetățenilor noștri să fie respectate”, a ținut să precizeze Dan Mihalache.


În cazul în care românii din Marea Britanie sunt discriminați în vreun fel, aceștia sunt sfătuiți să se adreseze ambasadei României la numărul de telefon + 4407503882992 sau la adresa de e-mail: Londra.brexit@mae.ro”.

Conform situației publicate de autoritățile britanice (Home Office), la data 16 ianuarie, până la data de 31 decembrie 2019 435.700 de români au aplicat pentru Settled Status (rezident) sau Pre-Settled (pre-rezident).