Decizia organizării alegerilor anticipate, anunțată oficial atât de premierul Ludovic Orban, cât și de președintele Klaus Iohannis, este primită cu mult entuziasm de Dacian Cioloș. Printr-un comunicat dat publicității în cursul zilei de vineri, liderul PLUS subliniază faptul că scrutinul parlamentar înainte de termen este singura soluție, în condițiile în care actualul Guvern nu poate „duce la bun sfârşit nicio reformă consistentă de care România are nevoie”.
„Alianţa USR PLUS salută faptul că premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis au ajuns la concluzia că alegerile anticipate reprezintă cea mai bună soluţie pentru România. Guvernul Orban nu va reuşi să ducă la bun sfârşit nicio reformă consistentă de care România are nevoie pentru că nu există o majoritate în Parlament care să îi ofere susţinere.
Anticipatele nu sunt foarte simplu de obţinut, dar din punct de vedere politic nu există alternativă”, se arată în comunicatul remis Agerpres. Totodată, Dacian Cioloș amintește că Alianţa USR-PLUS a propus în urmă cu patru luni un pact politic şi parlamentar pentru declanşarea anticipatelor, dar „în lipsa semnăturilor, pe acel pact rămân doar declaraţiile publice şi teama clasei politice vechi de a se prezenta în faţa românilor şi de a le cere susţinerea pentru reforma urgentă a statului”.
Pentru declanşarea alegerilor anticipate, este nevoie de întrunirea în Parlament a unei majorități care să susțină acest demers. De asemenea, Legislativul trebuie să respingă două propuneri de premier în mai puțin de 60 de zile și, odată dizolvat, alegerile anticipate vor avea loc în termen de maxim trei luni.
Parlamentul nu poate fi dizolvat, însă, în orice condiții. Acest lucru este posibil numai în cazul în care nu se mai poate constitui un nou Guvern, situație constatată prin respingerea a două cereri de investitură succesive. Mai exact, pentru a se ajunge la un scrutin înainte de termen, Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier venite din partea preşedintelui.
În cazul dizolvării Parlamentului, actualul s-ar vedea nevoit să îşi încheie mandatul cu şase luni înainte de alegerile parlamentare la termen. În aceste condiții, mandatul aleşilor s-ar scurta, ceea ce ar echivala cu pierderea dreptului la pensia specială, care poate fi acordată doar în cazul unui mandat încheiat la termen.
Dizolvarea Parlamentului, ultima etapă a alegerilor anticipate, implică parcurgerea următoarele etape principale: