Cutremur în Vrancea. Seismul a avut 2,6 garde

Un cutremur cu magnitudinea de 2,6 grade pe scara Richter s-a produs în dimineața de duminică, 6 octombrie, în zona seismică Vrancea. Potrivit Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului seismul s-a produs la o adâncime de 103 kilometri.

Un nou cutremur a avut loc în județul Vrancea în această dimineață

Zona seismică Vrancea este cunoscută pentru cutremurele frecvente care se produc aici. Cel mai recent seism a avut loc duminica aceasta, 6 octombrie, la ora 03:13. Cutremurul care a avut magnitudinea de 2,6 grade pe scara Richter s-a produs la o adâncime de 103 kilometri. Este al cincilea cutremur produs luna aceasta.

Seismul din județul Vrancea s-a simțit și în orașele cele mai apropiate de epicentrul seismului. Este vorba de Odobești (28 km), Panciu (31 km), Focșani (42 km), Onești (42 km), Mărășești (44 km), conform Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Ce spune profesorul Gheorghe Mărmureanu despre un seism major. Sursa foto: stirilekanald.ro

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre viitoarele cutremure din țara noastră

Gheorghe Mărmureanu a mărturisit de-a lungul timpului că țara noastră va fi lovită de mai multe cutremure și nu este exclus să se producă unul mare. „Vor mai fi cutremure. Toate cutremurele au o anumită periodicitate. Toate cutremurele mari, nu au avut altele înainte. Este greu să ții o țară sub stres”, a spus celebrul seismolog într-un interviu, scrie capital.ro. 

 „Se pot produce cutremure de 10 grade, de altfel au existat în istorie astfel de seisme. Puțină lume știe că scara de intensitate a cutremurelor a fost stabilită după numărul de morți și de răniți. Acesta este criteriul. S-a observat că la un cutremur mai mare, să zicem de 7-8 grade, există mai multe victime, și tot așa”, a completat profesorul.

Gheorghe Mărmureanu susține că Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului știe că avea avea loc un cutremur cu câteva secunde înainte. În plus, profesorul este de părere că animalele simt cu câteva ore înainte că se va produce un cutremur și că se manifestă diferit. Spre exemplu, peștii ies la suprafața apei, în timp ce perușii, care de obicei sunt foarte gălăgioși, tac.