Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 a avut loc în Marea Neagră și a fost resimțit în orașele din nord-estul Bulgariei, în special la Varna. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la o adâncime de 5 kilometri.
Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDPF) anunță că seismul s-a produs vineri, la 18:46:32 (ora României), în Bulgaria, dar în apropierea orașelor românești Negru Vodă(68km) și Mangalia(90km). Potrivit specialiștilor în seismologie anul acesta se vor produce mai multe cutremure decât anul trecut, în toată lumea.
România este o ţară cu potenţial seismic ridicat. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Și nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv, arată studiile INCDPF.
Institutul monitorizează teritoriul Romaniei din punct de vedere seismic și oferă date importante pentru studiul sursei seismice, studiul structurii interne a Pamântului, pentru studii de microzonare si hazard seismic, dar si pentru schimbul de date cu centrele internationale de date seismice.
Cutremurele înregistrate pe teritoriul României sunt catalogate și publicate pe pagina de internet a INCDFP. Astfel, se precizează data si timpul de producere a cutremurului, localizareaa (latitudine, longitudine, adancime) si magnitudinea acestuia (ML – magnitudine locala). În 2018, cel mai puternic a avut loc pe 28 octombrie, în judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter.
În 1977, România a fost lovită de un seims devastator, soldat cu 1.600 de morți și peste 11.000 de răniți. „Pe 4 martie 1977, la ora locala 21:21, în zona Vrancea, la 94 km adâncime, se producea un cutremur cu magnitudinea-moment (Mw) de 7,4, eliberând o energie mai mare decât cea a 126 de bombe similare celei de la Hiroshima. Cutremurul a produs cele mai mari distrugeri pe teritoriul României din ultimele secole, mai mari chiar și decât evenimentul din 10 noiembrie 1940 (mai puternic, dar mai adânc)”, a reamintit INCDPF.