Curtea de Apel București și-a suspendat activitatea ca efect al intenției Guvernului României de a elimina pensiile speciale. Săptămâna trecută, grefierii au ieșit în stradă în ziua în care cabinetul Orban urma să își asume răspunderea pe eliminarea pensiilor speciale, printre care și ale magistraților.
Guvernul, văzând protestele masive din Capitală ale grefierilor, a amânat controversata decizie pentru anul 2020, dar nu a dat asigurări că va renunța la asta.
Tocmai de aceea, Curtea de Apel București a anunțat azi că își suspendă activitatea în semn de proteste față de dorința guvernului de a diminua sporul pentru desfășurarea activității în condiții grele și vătămătoare.
„Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti solicită reprezentanţilor celorlalte puteri ale statului, ca indiferent de climatul social şi politic, să dea dovadă în discursul public şi în activitatea desfăşurată de echilibru şi prudenţă, nicio împrejurare neputând justifica încălcarea garanţiei constituţionale a independenţei justiţiei”,este o parte a comunicatului de presă transmis azi de CAB.
„Drept urmare, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis în Adunarea generală ca, în măsura în care, puterea judecătorească nu va fi recunoscută ca fiind una dintre cele trei puteri ale statului, iar Guvernul îşi va menţine intenţia de a afecta drepturile salariale ale judecătorilor, dar şi ale întregului personal din justiţie, începând cu data de 23 decembrie 2019, activitatea „instanţei va fi suspendată, pe timp nelimitat”,transmite CAB.
Excepție la această decizie anunțată de magistrați sunt cauzele cu măsuri preventive în materie penală.
Nu toți politicienii sunt de acord cu intențiile guvernului Orban. Liderul USR, de pildă, susține că pensiile parlamentarilor pot fi eliminate, mai puțin ale magistraților și militarilor.
În cazul acestora, Curtea Constituțională ar putea da ca neconstituțională tăierea banilor, iar o hotărâre în acest sens există deja de pe vremea guvernului Boc.