Cursul valutar indicat astăzi de Banca Națională a României arată că valutele sunt foarte influențate. De asemenea, membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale au remarcat că principalul determinant al creșterii pe plan economic a venit din nou consumul privat, influențată negativ de lipsa bugetului din 2019, conform Mediafax. „Analizând perspectiva influenței factorilor fundamentali, membrii Consiliului au concluzionat că, potrivit noilor date și evaluări, creșterea economică va rămâne probabil robustă pe termen scurt, cu o dinamică anuală cvasistabilă în trimestrul IV 2018 și în ușoară accelerare în trimestrul I 2019.
În termeni trimestriali, avansul economic este anticipat să scadă sensibil în trimestrul IV 2018 – exclusiv ca urmare a contracției probabil suferite de producția agricolă după creșterea excepțională din intervalul anterior –, și să se mărească în primul trimetru al anului curent. S-a considerat că asemenea evoluții fac probabilă o majorare a gap-ului pozitiv al PIB pe parcursul celor două trimestre, la valori doar marginal inferioare celor din prognoza pe termen mediu.”
„Printre altele, membrii Consiliului au considerat că, prin maniera de stabilire, în funcţie de cotaţiile ROBOR, această taxă afectează eficiența și flexibilitatea politicii monetare, implicit capacitatea băncii centrale de a ține inflația sub control, care s-au dovedit a fi esențiale pentru readucerea ratei anuale a inflației în intervalul țintei în anul 2018.
Totodată, s-a arătat că efectele adverse ale taxei ar putea fi potențate de cele ale inițiativelor legislative vizând sectorul bancar aprobate recent, ale căror prevederi sunt de natură a afecta creditarea și transmisia monetară, dar și stabilitatea băncilor, precum și costurile de finanțare externă ale economiei. Unii membri ai Consiliului au sugerat întrunirea Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială pentru a examina efectele noilor măsuri care privesc sistemul bancar și a face recomandări autorităților publice”, a u precizat membrii Consiliului de administrație despre creșterea economică.
Moneda euro a spart un record, al treilea pe anul acesta. Moneda europeană a făcut ază, 16 ianuarie, un pas spre borna de 5 lei. Dacă euro va continua să crească, nu este exclus faptul ca până la finele anului 2019 să atingă borna de 5 lei, conform specialiștilor.
Dolarul a crescut la 4,10 lei/dolar față de 4.9 lei, valoarea cursului precedent. Maximul istoric al acesutuia a fost de 4.3504 lei/dolar.
Lira sterlină are azi valoarea de 5.2618 de lei/lira sterlină. Francul elvețian, indicat de Banca Națională a României, are azi valoarea de 4.1552 de lei/franc elvețian.