La final de săptămână, Banca Națională a României publică, la fel ca în fiecare zi, la ora 13:00 cursul valutar aferent. Rămâne de văzut ce surpriză ne rezervă data de 13 decembrie. ȘTIRIMONDENE.FANATIK.RO vă aduce în timp real cotațiile principalelor valute preferate de români. Astfel, vom afla cotația pentru euro, dolar, franc elvețan și liră sterlină.
UPDATE, ORA 13.00/
Cotațiile principalelor valute globale:
Banca Națională a României a cotat miercuri moneda europeană la 4.7791 lei. Vă readucem aminte că săptămâna trecută, la închidere, un euro a costat 4,7785 lei, în creștere față de cum a decurs întreaga perioadă. Totodată, la cursul valutar de marți, 3 decembrie, euro a avut valoarea de 4,7762 lei.
Miercuri, Banca Națională a cotat dolarul american la 4.2931 lei. În ultima zi a săptămânii trecute, acesta s-a vândut cu 4,3069 lei, iar la cursul valutar de miercuri, 4 decembrie, moneda Statelor Unite ale Americii a atins valoarea de 4,3117 lei, în scădere față de ziua anterioară când a avut valoarea de 4,3143 lei.
Francul elvețian a fost cotat miercuri la 4.3703 lei. Și această monedă a avut fluctuații serioase săptămână trecută. A început la valoarea de 4,3582 lei după ce o zi înainte înregistrase valoarea de 4,3620 lei. În plus, francul elvețian a atins la cursul valutar de marți, 3 decembrie, la valoarea de 4,3584 lei.
Lira sterlină a costat miercuri 5.6655 lei, iar la cursul valutar de vineri a înregistrat valoarea de 5,6554 lei. Cu o zi înainte lira sterlină înregistrase valoarea de 5,6236 lei, tot în creștere față de ziua precedentă când a atins valoarea de 5,5970 lei.
Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a confirmat la finalul săptămânii trecute, într-o emisiune televizată, faptul că Banca Națională a intervenit în piața valutară pentru a susține moneda națională, care a fost victima unor presiuni.
”Banca Națională are o rezervă valutară importantă. Rezerva cu aurul a atins 40 miliarde de euro, este imensă această rezervă. (…) Pe piața valutară sunt vorbe… zvonuri, că Banca națională, care oficial nu are voie să intervină, a intervenit neoficial.
Asta este o chestiune care a circulat toată luna noiembrie și este un neadevăr imens. În primul rând, Banca Națională nu numai că are voie să intervină oficial, este obligată să intervină.
Și trebuie să facă acest lucru atunci când se constată pe piață exces de depreciere sau exces de apreciere”, a declarat Adrian Vasilescu