Fie că ați găsit un loc de muncă mai bine plătit sau pur și simplu doriți să vă dați demisia pentru că aveți nevoie de o pauză mai lungă de odihnă, renunțarea la locul de muncă este o decizie care vă poate afecta atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. În cazul în care vă gândiți să demisionați, iată cum trebuie să arate o cerere de demisie.
În primul rând, trebuie să știți că, potrivit legii, aveți dreptul și nu obligația de a vă motiva demisia. În al doilea rând, cererea de demisie este este o decizie unilaterală a angajatului și nu are nevoie de aprobarea angajatorului, fiind reglementată în Codul Muncii, împreună cu perioada de preaviz. În unele cazuri, angajatul și angajatorul pot ajunge la un acord în ceea ce privește perioada de preaviz, însă Codul Muncii prevede că angajatul este obligat să respecte această perioadă.
În cazul demisiei, termenul de preaviz este de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție și de 45 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de conducere. În cazul în care angajatul și angajatorul nu au ajuns la un acord cu privire la renunțarea la termenul de preaviz, acesta începe să curgă de la comunicare, însă nu va fi inclusă și ziua în care a fost făcută comunicarea.
Cererea de demisie trebuie adresată directorului firmei la care angajatul lucrează și formulată în nume propriu. Datele care trebuie specificate alături de nume și prenume sunt: adresa de domiciliu, seria și numărul Cărții de Identitate, emitentul și data emiterii, codul numeric personal, data din care se solicită demisia, apoi se specifică zilele de preaviz. Urmează să fie specificată data înaintării cererii de demisie și semnătura celui care o solicită. Mai jos aveți un link cu un model de cerere de demisie în format PDF.
Model cerere de lichidare (demisie)