Casa jurnalistului George Buhnici este una de vis! Locuința supertehnologizată a vedetei Pro TV a pimit anul trecut certificatul pentru prima casă pasivă premium din România și din Europa de Est. Prezentatorul emisiunii „I Like IT” și-a construit casa visurilor sale în satul Tărmași (Corbeanca), la 20 de kilometri distanță de București. VEZI IMAGINI SUS ÎN GALERIA FOTO
În lume există doar nouă case supertehnologizate care au primit certificat de casă pasivă premium, iar una dintre ele aparține jurnalistului George Buhnici, care a reușit să își ridice o locuință cu inovații de ultimă oră și care poate fi controlată de la distanță.
Casa lui George Buhnici este sigură, confortabilă, eficientă energetic și automatizată. „Proiectul #casabuhnici produce energie, se încălzeşte de la soare şi din pământ, recuperează apa de ploaie şi e un cămin prietenos, în care se trăieşte frumos. Ariana (n.r.- fetiţa lui George Buhnici), la cinci ani, ştie deja butoanele din casă şi se bucură că poate alerga prin grădină. E tot ce ne-am dorit”, spune prezentatorul de la Pro TV.
George Buhnici și-a construit singur casa, alături de arhitecți, ingineri și constructori. Energia pentru alimentarea locuinței este produsă de 70 de panouri fotovoltaice, care produc 18 kilowați. Încălzirea casei se face cu ajutorul unei pompe de căldură sol-apă cu trei puţuri la 90 de metri adâncime, care alimentează instalația de încălzire din pardoseală, iar răcirea se face prin niște panouri montate pe pereți, prin care circulă apă rece.
„Toată casa e automatizată şi poate fi controlată de pe telefon: lumini, aparate electrocasnice, ventilaţie, instalaţii electrice. Cinci senzori meteo monitorizează temperatura, umiditatea şi dioxidul de carbon. Casa e înţesată cu instalaţii high-tech: oglinzile de la baie se conectează cu muzica de la telefon. Rulourile se coboară şi se ridică în funcţie de poziţia soarelui, iar la intrare e un cititor de amprente. Mobila din bucătărie e dotată cu senzori, astfel încât, dacă o atingi, aceasta se iluminează”, spune inginerul Marius Şoflete, cel care a proiectat structura.
„Doar 60 de lei costă toată electricitatea consumată pentru încălzire, apă caldă, ventilaţie, iluminat şi tot ce mai avem prin casă, adică destule gadgeturi conectate la curent şi internet. Încă 40 de lei am dat pentru apă şi canalizare. Apa din reţeaua publică este foarte bună. Şi cam atât”, declară George Buhnici, plin de mulțumire.
Casa are 170 de metri pătrați și este mobilată în stil minimalist. Costurile pentru construirea casei de vis s-au ridicat la 300.000 de euro, la care s-a adăugat și costul terenului.