Este mare sărbătoare mâine în calendarul creștin-ortodox. Este pomenită Sfânta Parascheva, iar la Iași, acolo unde se află moaștele sale pelerinajul a început în urmă cu câteva zile. De mai bine de 350 de ani, moaștele Sfintei Parascheva se află la Iași, fiind una dintre cele mai importante Sfinte cinstite de Biserica Ortodoxă Română.
Primele relatări despre viața Sfintei Parascheva datează din 1643. „Cartea românească de învățătură” a mitropolitului Varlaam al Moldovei pomenește despre viața Cuvioasei care a trăit în secolul al XI-lea. Sfânta Parascheva s-a născut într-o localitate pe țărmul Mării Marmara, actualmente oraș ce aparține Turciei, foarte aproape de Constantinopol.
Parascheva a îmbrățișat credința în Dumnezeu încă de la zece ani și toată viața ei a dedicat-o creștinismului. Încă de când era mică a făcut o mulțime de fapte de milostenie și și-a dat toate hainele și bunurile săracilor. Parascheva i-a ocrotit pe cei din jur din puținul ei și a dus mai departe cuvântul lui Dumnezeu.
Și-a petrecut restul zilelor în Țara Sfântă, după o perioadă lungă de pelegrinaj în pustietate. Când avea doar 25 de ani, i s-a arătat un înger care a îndemnat-o să se întoarcă la matcă, la casa părintească: „Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.
Există și o rugăciune extrem de puternică, pe care creștinii o adresează Sfintei Parascheva mai ales în dimineața și în seara zilei de 14 octombrie. „Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv”, este rugăciunea către Cuvioasa Parascheva. Sursa rugăciunii: doxologia.ro.